Două persoane au fost reținute sâmbătă seară în Sintești, județul Ilfov, după ce comisarii Gărzii de Mediu au fost atacați cu furcile de câțiva localnici când au intervenit pentru a opri mai multe persoane care ardeau ilegal pe câmp cabluri electrice, anvelope uzate și alte deșeuri. Materialele arse au generat un nor uriaș de fum toxic ce a ajuns deasupra Capitalei și a dus la o nouă depășire a limitelor de poluare.

Comisarii Gărzii de Mediu, atacați cu furci la Sintești, unde au intervenit pentru a opri arderi ilegali

Sâmbătă seară, câțiva oameni din Sintești au dat foc la cauciucuri pe câmp. Terenul era brăzdat cu resturi de tot felul: cabluri, gunoaie și anvelope. Flăcările s-au ridicat până la cer, iar comisarii Gărzii de Mediu au venit peste ei. Indivizii nu au fost încântați de vizită și au sărit la bătaie. Unii i-au atacat pe oficiali cu furci. Doi dintre localnici au fost duși la secție, pentru audieri. În final, au plecat acasă cu dosar penal.

„Colegii au reperat focarul respectiv, au chemat pompierii şi au început inventarierea obiectelor care fuseseră incinerate şi reţinerea cablurilor, a miezului de cupru”, a transmis Octavian Berceanu, fost șef Garda de Mediu.

„Poliţiştii au aplicat două sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 5000 de lei. Totodată, reprezentanţii Gărzii de Mediu au aplicat două sancţiuni TAIE cu amenzi în valoare de 20.000 de lei şi au confiscat 10 kilograme de cupru”, a anunțat IPJ Ilfov.

„Echipele de control patrulează acele zone de câteva săptămâni bune. Este un fenomen care depăşeşte deja atribuţiile ministerului Mediului”, a spus Tanczos Barna, Ministrul Mediului.

Duminică încă se vedeau urmele incendiilor de cu seară. Munții de cauciucuri au rămas câmp și multe gropi încă fumegau. Astfel, comisarii au luat la puricat din nou zona.

„Continuăm acţiunile periodice de supraveghere în care identificăm foarte frecvent incinerări de deşeuri”, a declarat Brândușa Orășanu, comisar Garda de Mediu.

Fostul șef al Gărzii de Mediu a mărturisit că autoritățile au ignorat ani la rând infracționalitatea de mediu: „Timp de aproape 10 ani, autorităţile nu au intervenit în astfel de acţiuni ilegale, infracţionalitatea de mediu este soră cu alte tipuri de infracţionalităţi care se desfășoare acolo - furtul de electricitate de exemplu”.

Citeste si:
România schimbă PET-ul cu biletul
România schimbă PET-ul cu...

Poluare masivă în București

Valorile maxim admise în aer pentru particulele mai mici de 2,5 microni au fost depășite de câteva ori în București și împrejurimi, în noaptea de joi spre vineri, au înregistrat senzorii Urad Monitor. Aceste particule sunt foarte periculoase pentru că le inspirăm direct în plămâni, iar ele nu mai pot ieși de acolo. În timp, ele provoacă boli respiratorii, afecțiuni cardiovasculare și cancer pulmonar.

Potrivit estimărilor Agenţiei europene pentru mediu, în România, mor prematur anual 29.000 de oameni din cauze asociate poluării. Costul social este cel mai mare din Europa, 1800 de euro pe cap de locuitor pe an, în Bucureşti fiind de 3004 euro pe cap de locuitor pe an.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Noiembrie 2021 - 08 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.