Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că România va dezvolta centralele nucleare şi reţeaua de gaz natural, arătând că ar fi excelent ca acestea să fie finanţate din bani europeni.
 

"Este clar că dacă vrem să mergem spre o economie mai verde avem nevoie de soluţii intermediare. Este foarte posibil şi asta ne dorim, ca undeva, în 2040 - 2050, sursele regenerabile - energia solară, energia vântului şi aşa mai departe - să reprezinte o parte foarte mare din producţia de energie. Dar până atunci trebuie să ajungem cumva, şi opinia noastră, în România, este că trebuie să folosim centralele nucleare, să le modernizăm şi să extindem energia electrică produsă în nuclear. În acelaşi timp, noi, în România, suntem hotărâţi şi trebuie să folosim gazul natural pentru încălzire, pentru generare de electricitate şi în industrie. Deci, trebuie să avem clar energie nucleară şi gaz. Pentru asta ar fi excelent şi am prezentat şi am insistat ca acestea să fie finanţabile prin bani europeni, ceea ce s-ar reflecta în ceea ce se numeşte un act delegat al Comisiei sau Taxonomia pe nuclear şi gaz, într-o formulare mai ştiinţifică. Am solicitat foarte ferm Comisiei să vină cu acest act delegat cât se poate de repede, încă în această toamnă", a spus şeful statului înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

El a precizat că ţara noastră, alături de alte state europene, printre care şi Franţa, pledează pentru includerea gazului natural şi a energiei nucleare în cadrul investiţiilor "verzi", aşa numita Taxonomie privind finanţarea sustenabilă.

"Nu toată lumea în Europa doreşte aceste lucruri şi sunt două grupuri: un grup de state în care ne numărăm noi, Franţa şi alţii care folosesc şi acum centralele nucleare şi gazul şi doresc s-o facă şi în continuare, sunt alţii care sunt mai reticenţi. Vom vedea cum evoluează lucrurile. Pentru România, un lucru este foarte clar: noi vom dezvolta centralele nucleare şi vom dezvolta şi reţeaua de gaz metan. Asta este clar. Optimal ar fi, sigur, să beneficiem şi de finanţare, şi de fonduri europene, iar în ce priveşte stocurile strategice, România are capacităţi de stocare şi, dacă se găseşte o soluţie europeană, vom fi parte din ea", a mai spus Iohannis.

Citeste si:
Lora și Ionuț Ghenu, planuri serioase pentru 2024: „Doamne ajută,...
Lora și Ionuț Ghenu, planuri...

Preşedintele a afirmat că problema preţurile la energie în România a fost rezolvată pentru câteva luni.

"Noi ştim de acasă că avem o problemă cu preţurile la energie, mai ales cu preţurile la electricitate, şi adevărul este că noi am găsit acasă soluţiile pentru familiile cu venituri mici, familiile vulnerabile cum se spune, avem o legislaţie gata pregătită şi vor fi compensate facturile, vor exista posibilităţi de amânare. Noi deja am rezolvat problema pentru lunile următoare la noi acasă. Însă chestiunea, din păcate, nu este aşa simplă. Dacă preţurile la energie vor creşte în continuare, automat aceste creşteri se vor reflecta şi în alte preţuri şi cred că acesta nu este lucrul dorit nici de politicieni, nici de oamenii simpli. În consecinţă, am fost foarte ferm şi foarte clar ieri în discuţiile de la Consiliu. Trebuie să găsim, pe lângă soluţiile naţionale, deci soluţiile pe care le găseşte fiecare acasă, şi abordări şi soluţii europene ferme", a subliniat Iohannis.

Citeste si:
Lidia Buble și-a băgat fanii în ceață, după ce s-a lăudat că a...
Lidia Buble și-a băgat fanii...

Şeful statului a precizat că a solicitat în Consiliul European un plan clar pentru această iarnă.

"Să verificăm de ce au crescut preţurile, unde s-a greşit ca să nu se repete şi să luăm măsuri să mergem înspre soluţii sustenabile, adică să găsim soluţii pentru ca aceste preţuri să revină la normalitate", a mai afirmat Iohannis.

Chestiunile care ţin de combaterea schimbărilor climatice, potrivit acestuia, trebuie abordate mai repede, mai bine şi mai rafinat, în contextul în care se discută despre taxarea carbonului la graniţa Uniunii Europene.

"Adică să nu importăm mărfuri care sunt produse undeva în afară şi producţia produce multă poluare. Aceste lucruri trebuie taxate, însă aici trebuie să avem grijă să nu omorâm economia noastră europeană cu astfel de măsuri. Un întreg complex foarte complicat. Eu sunt foarte hotărât să rămân foarte implicat în temă şi pentru România este o chestiune foarte, foarte importantă. Eu vreau să combatem ceea ce se numeşte sărăcia energetică, adică orice român să îşi poată permite energia, curentul, gazul şi încălzirea şi să fie disponibile; pe de altă parte, să fim una din ţările care se implică efectiv pentru combaterea schimbărilor climatice", a evidenţiat Iohannis.

Citeste si:
Consiliul Secuiesc solicită țărilor UE să nu primească România în...
Consiliul Naţional Secuiesc...

Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, care a început joi. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Octombrie 2021 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.