Naarghita a fost un nume răsunător în România în industria muzicală în anii `70. Aceasta a fost o interpretă română de muzică indiană, extrem de frumoasă și talentată. Artista s-a bucurat de un real succes atât la noi în țară, cât și în întreaga lume. Dragostea pentru muzica și dansul indian au adus-o pe culmile succesului pe cea care a trăit trup și suflet pentru această cultură.

Copilăria micuței Naarghita

Naarghita, pe numele său real Maria Amarghioalei, a fost o cântăreață și dansatoare română. Artista s-a născut pe 14 ianuarie 1939 în localitatea Pufești, județul Vrancea. Copilăria ei a fost una zbuciumată. Când micuța Maria avea doar trei ani, părinții acesteia s-au despărțit. Fetița a fost crescută de bunici până la vârsta de nouă ani, atunci când s-a mutat împreună cu mama ei în Capitală.

Fiind o fire artistică, cu o aură deosebită, artista a frecventat cercurile de dans și canto clasic. Viața vedetei a început să se schimbe atunci când în anul 1956 a intrat în corpul de balet al teatrului de revistă „Constantin Tănase”, în calitate de figurantă.

Cum a luat naștere dragostea pentru muzica și dansul indian

Pasiunea pentru dansurile și muzica indiană, pentru Naarghita, a fost dragoste la prima vedere. După ce a vizionat filmul indian Vagabondul (1951), în regia lui Raj Kapoor, tânăra a rămas profund impresionată și a început să se documenteze și să urmărească tot ce însemna atât muzica și dansul indian, cât și întreaga cultură a acestui popor.

Fiind o fire ambițioasă, intepreta a studiat limba și a muncit pentru a-și crea o carieră de succes prin prisma acestei pasiuni unice. Vedeta s-a specializat pe această nișă, bucurându-se de un succes colosal și de o apreciere fascinantă din partea fanilor atât din țară, cât și din întreaga lume.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

După zece ani de la debut său în carieră, România a fost zguduită de "fenomenul Naarghita". Cântăreața mai era supranumită „Cenușăreasa din Vrancea”. Artista avea concerte naționale, albume lansate, care erau ascultate intensiv de români, dar și de oameni din diferite colțuri ale lumii. Naarghita a devenit o apariție unică și originală, ceva desprins din povești, fiind admirată pentru stilul, gingășia și dragostea pentru o cultură atât de departe de țara sa natală.

Visul Naarghitei a devenit realitate

Naarghita era invadată de numeroase oferte de la renumitul Bollywood. Cântăreața a mers pentru prima dată în New Delhi la invitația premierului Indiei, Indira Gandhi.

A fost un moment unic și memorabil pentru vedetă deoarece atunci a avut ocazia să-și cunoască idolul, cel care i-a sădit dragostea pentru tot ce însemna India, actorul şi regizorul indian Raj Kapoor. Între cei doi a luat naștere o prietenie foarte puternică, iar la scurt timp, artistul indian Raj Kapoor s-a îndrăgostit de cântăreața română.

„M-am rugat la Dumnezeu să nu-mi ceară mâna. Îmi anulam cariera, nu se pot face două cariere, căsătoria sau cariera. Am respectat România şi India la fel de înalt. Până la 1 milion de euro mi s-a oferit numai pentru un interviu şi un cântec", povestea cântăreaţa într-o emisiune difuzată ceva ani în urmă pe postul Acasă.

Citeste si:
VIDEO Doi miri din India au mers la nuntă într-o oală de gătit imensă
VIDEO Doi miri din India au...

Naarghita nu a fost căsătorită niciodată, însă mereu s-a bucurat de atenția și avansurile diferitor bărbați care erau cuceriți de frumusețea, caracterul și gingășia artistei.

Cum a luat naștere pseudonimul cântăreței

Pseudonimul cântăreței a fost ales chiar de ea, fiind un joc de cuvinte, semnificând, în limba hindi, fie „cântul spiritului etern”, fie „cântecul tulpinii de lotus”. Muzicologul George Sbârcea spunea că acest pseudonim s-ar traduce „cântec pentru cei luminați”. Când a fost întrebată de proveniența numelui său de scenă, interpreta a răspuns: „Există Harghita, există Marghita, m-am gândit să existe și Narghita.

Una dintre cele mai grele lovituri din viaţa Naarghitei a fost atunci când Elena Ceauşescu i-a interzis acesteia să mai călătorească în India. Această decizie a separat-o pentru totdeauana pe artistă de țara visurilor sale şi de bărbatul cel mai drag din viața sa. După o carieră cu un succes răsunător, ultimii ani din viață artista i-a petrecut în sărăcie, singură şi cu o pensie de doar 40 de lei pe lună.

Naarghita s-a stins din viață la data de 26 februarie 2013 la vârsta de 74 de ani. Corpul neînsuflețit al artistei a fost găsit de către nepoata sa, în garsoniera din București pe care o închiria.

Citeste si:
Salon de coafură din India va plăti daune de peste 230.000 de euro...
Un salon de coafură din India...


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Noiembrie 2021 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.