Orașul Cluj-Napoca a fost introdus în rețeaua orașelor creative UNESCO, primind distincția de City of Film, alături de Cannes (Franța) și Gdynia (Polonia). Alte 49 de localități, dintre care doar cele 3 au primit titulatura de orașe ale filmului, s-au alăturat rețelei orașelor creative (Creative Cities). Rețeaua are scopul de a sprijini proiectele orașelor dar și parteneriatele între membri, potrivit Actual de Cluj.

Cluj-Napoca a intrat în rețeaua orașelor creative UNESCO și a primit titlul de City of Film

”Clujul primește această titulatură în anul în care Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a aniversat 20 de ediții, marcând două decenii în care a contribuit masiv la transformarea orașului într-unul dintre cele mai active din România, din punct de vedere cultural. Unul dintre cele mai importante festivaluri din regiune, TIFF a pus Clujul pe harta industriei cinematografice, având ca obiectiv comun cu autoritățile locale, pe termen lung, transformarea sa într-un centru major de producție de film, care să atragă producători români și străini, investiții în economia locală și formarea profesioniștilor la nivel local”, arată Primăria Cluj-Napoca.

Intenția instituției este ca ca orașul să redevină „Hollywodd-ul transilvănean” de la începutul sec. XX, cum era supranumit Clujul datorită zecilor de filme pe care le producea sub conducerea lui Jenő Janovics, fondatorului studiourilor Transylvania.

“În acest sens, planurile pe următorii ani includ lansarea primului fondul regional de film din România, dezvoltarea studioului de film din cadrul Centrului Regional pentru Industrii Creative și stimularea industriei locale de film”, mai anunță Primăria.

Rețeaua UNESCO are 21 de orașe creative

Potrivit președintelui TIFF, Tudor Giurgiu, noua titulatură obținută de Cluj-Napoca demonstrează influența majoră pe care brandul TIFF a avut-o asupra orașului în ultimii 20 de ani.

„Primul eveniment cultural major din Cluj a deschis calea către alte proiecte mari, a influențat generații de tineri, a modelat mentalități și a impulsionat turismul și dezvoltarea unor afaceri locale, a pus în valoare locuri devenite acum simbolice pentru oraș. Practic, TIFF-ul a crescut o dată cu orașul Cluj-Napoca.”

Citeste si:
Orașul Odesa a fost introdus în patrimoniul mondial UNESCO
Orașul Odesa a fost introdus...

Din rețeaua UNESCO fac parte 21 de orașe creative ale filmului din toate colțurile lumii. Această rețea are drept scop să plaseze creativitatea și industriile culturale în centrul angajamentului local și să prioritizeze colaborările culturale transfrontaliere.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Noiembrie 2021 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.