Sute de române au lucrat ani la rând ca badante în Italia. Acum, acestea spun că sunt umilite, date afară și gonite din Italia, căci guvernul de la Roma a decis să introducă certificatul verde obligatoriu în toate domeniile. Astfel, femeile care nu s-au imunizat fac cale întoarsă. 

Badantele nevaccinate sunt gonite din Italia

„Ori te vaccinezi, ori pleci!”, i s-a spus unei femei, în Italia, înainte de a se imuniza. Aceasta a fost nevoită să continue să muncească în Italia, țară în care a reușit să sporească veniturile familiei.

Totuși, are și colege care au fost împinse de circumstanțe și de principii să renunțe la locul de muncă pe care reușiseră să-l mențină printre străini. Multe și-au făcut bagajele și au pornit spre casă din cauza certificatului verde.

Pentru a rămâne la muncă în Italia, fără să fi trecut prin boală, ai doar două variante: vaccinarea și testarea. A doua soluție reprezintă o cheltuială mare pentru o badantă, care primește în prezent în jur de 800 de euro pe lună, în condițiile în care un test costă 15 euro.

Italia, prima țară din Europa care a făcut certificatul verde obligatoriu pentru toți angajații

Italia a devenit, în data de 14 octombrie, prima țară din Europa care a făcut obligatoriu certificatul verde la locul de muncă. Guvernul de la Roma a aprobat noua măsură prin care certificatele devin obligatorii atât pentru lucrătorii din sectorul public, cât și pentru cei din mediul privat.

Regula va rămâne în vigoare până la finalul anului. Orice muncitor care nu prezintă un certificat COVID-19 valabil va fi suspendat fără plată după cinci zile, însă nu va fi concediat. Cei neimunizați ar putea fi amendați cu până la 1.500 de euro.

„Certificatele verzi vor deveni obligatorii pentru toți salariații, fie că sunt din sectorul public, fie că sunt din sectorul privat. O facem pentru două motive esențiale – să facem aceste locuri de muncă sigure, și pentru ca a noastră campanie de vaccinare să fie și mai puternică”, a spus Roberto Speranza, ministrul sănătății italian.

Citeste si:
Formularul PLF va trebui completat în continuare de cei care intră...
Formularul PLF va trebui...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Octombrie 2021 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.