Italia a devenit, joi, prima țară din Europa care face obligatoriu certificatul verde la locul de muncă. Guvernul de la Roma a aprobat noua măsură prin care certificatele devin obligatorii și pentru angajații din sectorul public, dar și din cel privat. Măsura va fi implementată de azi și va rămâne în vigoare până la finalul anului.

Italia, prima țară din Europa care face certificatul verde obligatoriu pentru toți angajații

Toți lucrătorii italieni vor trebui să dovedească faptul că sunt imunizați, că au trecut prin boală sau că au un test negativ recent la virus. Excepție de la regulă fac pensionarii și cei neangajați.

Orice muncitor care nu prezintă un certificat COVID-19 valabil va fi suspendat fără plată după cinci zile, dar nu va putea fi concediat. Nevaccinații ar putea fi amendați cu până la 1.500 de euro, iar Senatul a votat în mod covârșitor noua măsură. 189 au fost „pentru”, 32 „împotriva” și 2 s-au abținut.

„Certificatele verzi vor deveni obligatorii pentru toți salariații, fie că sunt din sectorul public, fie că sunt din sectorul privat. O facem pentru două motive esențiale – să facem aceste locuri de muncă sigure, și pentru ca a noastră campanie de vaccinare să fie și mai puternică”, a spus Roberto Speranza, ministrul sănătății italian.

Proteste la Roma

Italia a lansat campania de vaccinare în decembrie, iar acum peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt imunizate cu schema completă și 85% cel puțin cu prima doză. Vaccinarea devenise deja obligatorie pentru personalul medical și certificatul sanitar pentru personalul didactic.

Cum guvernul condus de Mario Draghi a apreciat că tot nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare COVID-19, a luat măsura de a face obligatoriu certificatul verde la locul de muncă.

Impunerea sa a provocat manifestații violente sâmbătă, la Roma. Mii se persoane, printre care și militanți ai extremei-drepte, au devastat sediul principalei confederații sindicale CGIL și au agresat personalul sanitar dintr-o unitate medicală.

Unii protestatari au amenințat cu greva pentru a scăpa de sancțiunile prevăzute în legislația privind certificatul COVID-19. În schimb, cei care nu vor să se imunizeze, spun că sunt dispuși să plătească 15 euro pentru fiecare test de trei ori pe săptămână.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Octombrie 2021 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.