După ce premierul demis Florin Cîțu a anunțat joi că ia în calcul impunerea certificatului verde pentru orice activitate economică din Ilfov și București, și președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat că, „în anumite perioade ale săptămânii, când e mai aglomerat, poate că ar fi util și acolo”.

Dacian Cioloș a vorbit despre folosirea certificatului verde la supermarket

„Carantinarea ar trebui să fie o soluţie extremă, ultima soluţie, şi chiar dacă am fi în situaţia să o aplicăm, ea ar trebui aplicată pe un termen limitat, în nişte condiţii foarte clare şi cu nişte criterii care, odată îndeplinite, să presupună eliminarea carantinei.

Legat de certificatul verde, în anumite situaţii, e o discuţie şi la noi acum, în partid, legat de acest lucru, în anumite situaţii probabil că va trebui să îl folosim", a afirmat Dacian Cioloş, joi seară, la TVR, întrebat despre o eventuală carantinare a Capitalei.

Întrebat dacă acest certificat ar trebui folosit și pentru a merge la supermarket, de pildă, premierul desemnat a spus: „În anumite perioade ale săptămânii, când e mai aglomerat, poate că ar fi util și acolo”.

Acesta a marcat că, dacă va fi prim-ministru, se va consulta cu specialiștii din USR pe aceste teme, dar a completat și că, în situații de criză, trebuie luate măsuri precum restrângerea unor anumite manifestații publice, în spații închise și deschise.

„În astfel de situaţii trebuie să iei decizii politice pe care să le asumi, dar ele trebuie luate pe baza unor analize, pe baza unor argumente şi, din punctul meu de vedere, astfel de decizii care restrâng drepturile şi libertăţile cetăţenilor trebuie luate pe baza unor criterii foarte clare, trebuie explicate oamenilor şi dacă nu-i avem pe oameni de partea noastră de multe ori degeaba le luăm, pentru că dacă oamenii nu le respectă pentru că nu înţeleg de ce le luăm, avem efectul invers (...) Putem să apelăm la încrederea oamenilor atunci când le vorbim sincer, cu argumente”, a argumentat Dacian Cioloș.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

Cât despre decizia ministrului interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, de a lăsa hotărârea suspendării cursurilor cu prezență fizică în mâna școlilor, liderul USR a spus: „Decizia trebuie lăsată oamenilor care au argumente, care se pricep la lucrurile astea".

"Noi ne gândim de exemplu la o variantă în care în astfel de momente în care e evident că virusul se răspândeşte rapid inclusiv prin participarea copiilor la şcoli, pe o perioadă limitată, de două-trei săptămâni, să trimitem copiii în vacanţă în perioada respectivă, ca să rupem cumva ritmul acest accelerat de răspândire a virusului, urmând ca mai târziu în vară să prelungim puţin şcoala cu câteva săptămâni. Intrarea în online am văzut ce înseamnă, cred că mulţi copii s-au săturat de asta, mulţi părinţi s-au săturat de asta (...)

Citeste si:
Formularul PLF va trebui completat în continuare de cei care intră...
Formularul PLF va trebui...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Octombrie 2021 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.