În acest an, autoritățile române au cheltuit aproape 500.000 de euro pentru cazarea migranților ilegali, în pensiunile din județul Arad. La exorbitanta sumă se adaugă și banii pentru masa acestora. Pandemia e un factor care a dus la această situație, căci la începutul crizei sanitare aleșii au dat o lege care prevede obligativitatea carantinării celor care intră în România. Acum, autoritățile locale cer revizuirea hotărârii și soluții. Una dintre ele ar fi testele COVID-19 și carantina doar pentru cei pozitivi.

Cazarea și masa pentru un migrant ilegal scot din bugetul țării 230 de lei pe zi. Legea carantinei, dată la începutul pandemiei, e de vină

Toate cele 6 pensiuni din Arad, înscrise în programul de carantinare, sunt pline. Autoritățile caută noi variante pentru cazare, deoarece numărul migranților este în continuă creștere. Pentru carantinarea fiecărui migrant, statul alocă 230 de lei pe zi. Numai în acest an au fost plătiți către unitățile de cazare aproximativ 500.000 de euro.

„Este o presiune financiară imensă pe statul român fiindcă se plătește cazare 14 zile, plus masă. Soluția ar fi să-i testăm”, Horea Timiș, director DSP Arad.

„Marea majoritate, cu câteva excepţii, persoanele carantinate sunt cetăţeni străini sau apatrizi. Cetăţeni români am avut doar cazuri singulare", Csaba Toth, prefect Arad.

Migranții reușesc să între în România la frontiera cu Serbia, dat fiind că acolo controalele sunt mai relaxate. Oamenii știu că vor intra în carantină și profită de cele două săptămâni de relxare pe spatele statului nostru. Numărul lor este în creștere; doar în pensiunile din Arad sunt cazați circa 200 de migranți.

Polițist de frontieră: „Psihic, suntem terminați”

Polițiștii de frontieră din vestul țării mărturisesc faptul că sunt prea puțini pentru a face față numărului tot mai mare de oameni care încearcă să treacă ilegal frontiera, venind din Serbia.

Sub protecția anonimatului, ei au povestit pentru Digi 24 că mulți au cedat psihic și nu au mai putut munci. 60% dintre imigranții care încearcă să intre în țara noastră pe la granița cu Serbia speră că noaptea, pe câmp, vor putea trece nevăzuți.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...

„Psihic, uneori, suntem terminați. Am colegi care chiar au cedat și nu au mai putut munci, au mers chiar până la epuizare”, polițist de frontieră.

„Toți acești migranți care stau cu forme sau fără forme în Timișoara sunt adunați de pe străzi și aduși la poliția de frontieră în vederea cercetărilor Colegii mei sunt obligați să muncească chiar și peste 100-150 de ore suplimentare pe lună”, polițist de frontieră.

Audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului, Lucian Bode, actual ministru interimar de Interne, a declarat că personalul a fost suplimentat la granița de vest.

„În Timișoara există o mobilizare exemplară a structurilor MAI care imprimă în ochii opiniei publice siguranță și încredere”, Lucian Bode.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Octombrie 2021 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.