În acest an, autoritățile române au cheltuit aproape 500.000 de euro pentru cazarea migranților ilegali, în pensiunile din județul Arad. La exorbitanta sumă se adaugă și banii pentru masa acestora. Pandemia e un factor care a dus la această situație, căci la începutul crizei sanitare aleșii au dat o lege care prevede obligativitatea carantinării celor care intră în România. Acum, autoritățile locale cer revizuirea hotărârii și soluții. Una dintre ele ar fi testele COVID-19 și carantina doar pentru cei pozitivi.

Cazarea și masa pentru un migrant ilegal scot din bugetul țării 230 de lei pe zi. Legea carantinei, dată la începutul pandemiei, e de vină

Toate cele 6 pensiuni din Arad, înscrise în programul de carantinare, sunt pline. Autoritățile caută noi variante pentru cazare, deoarece numărul migranților este în continuă creștere. Pentru carantinarea fiecărui migrant, statul alocă 230 de lei pe zi. Numai în acest an au fost plătiți către unitățile de cazare aproximativ 500.000 de euro.

„Este o presiune financiară imensă pe statul român fiindcă se plătește cazare 14 zile, plus masă. Soluția ar fi să-i testăm”, Horea Timiș, director DSP Arad.

„Marea majoritate, cu câteva excepţii, persoanele carantinate sunt cetăţeni străini sau apatrizi. Cetăţeni români am avut doar cazuri singulare", Csaba Toth, prefect Arad.

Citeste si:
Cum să-ți gestionezi mai eficient bugetul și economiile
Cum să-ți gestionezi mai...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Migranții reușesc să între în România la frontiera cu Serbia, dat fiind că acolo controalele sunt mai relaxate. Oamenii știu că vor intra în carantină și profită de cele două săptămâni de relxare pe spatele statului nostru. Numărul lor este în creștere; doar în pensiunile din Arad sunt cazați circa 200 de migranți.

Polițist de frontieră: „Psihic, suntem terminați”

Polițiștii de frontieră din vestul țării mărturisesc faptul că sunt prea puțini pentru a face față numărului tot mai mare de oameni care încearcă să treacă ilegal frontiera, venind din Serbia.

Sub protecția anonimatului, ei au povestit pentru Digi 24 că mulți au cedat psihic și nu au mai putut munci. 60% dintre imigranții care încearcă să intre în țara noastră pe la granița cu Serbia speră că noaptea, pe câmp, vor putea trece nevăzuți.

Citeste si:
Ciolacu: O altă Convenție Democrată se ceartă pe putere, în vreme...
Ciolacu: O altă Convenție...

„Psihic, uneori, suntem terminați. Am colegi care chiar au cedat și nu au mai putut munci, au mers chiar până la epuizare”, polițist de frontieră.

„Toți acești migranți care stau cu forme sau fără forme în Timișoara sunt adunați de pe străzi și aduși la poliția de frontieră în vederea cercetărilor Colegii mei sunt obligați să muncească chiar și peste 100-150 de ore suplimentare pe lună”, polițist de frontieră.

Citeste si:
INSP cere carantinarea muncipiului București și județului Ilfov...
Institutul Naţional de...

Audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului, Lucian Bode, actual ministru interimar de Interne, a declarat că personalul a fost suplimentat la granița de vest.

„În Timișoara există o mobilizare exemplară a structurilor MAI care imprimă în ochii opiniei publice siguranță și încredere”, Lucian Bode.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.