Zi mare pentru locuitorii municipiului Buzău şi a comunei Ţinteşti. Peste 100.000 de persoane cu drept de vot vor decide astăzi dacă cele două unităţi administrativ-teritoriale se vor uni. Secțiile de votare sunt deschise de la orele 7 până la orele 23.

Referendum local la Buzău pentru stabilirea unirii a două administrativ-teritoriale

Alegătorii trebuie să răspundă cu DA sau NU la întrebarea „Sunteţi de acord cu unirea municipiului Buzău cu comuna Ţinteşti?”.

În municipiul Buzău au fost amenajate 80 de secţii, iar în comuna Ţinteşti, două. Sunt așteptați circa 107.756 de buzoieni la secțiile de vot. La Ţinteşti, sunt înscrise pe listele permanente 3.597 de persoane.

Pentru ca referendumul să fie considerat valid este nevoie ca prezența la vot să fie de minimum 30% din totalul votanţilor, iar 50%+1 dintre voturi să fie „pentru”. Dacă rezultatul va fi pozitiv în ambele localităţi, rezultatul referendumului merge în Parlament, unde se va emite o lege, iar unirea devine efectivă.

Teritoriile celor două localități

În cazul alegătorilor care nu se pot deplasa la secţiile de votare din anumite motive, dacă sunt internaţi în spital, în cămine de bătrâni sau sunt în izolare ori carantină din cauza pandemie de coronavirus, pot solicita urna mobilă pentru a putea vota.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a votat încă de la primele ore ale dimineții, la secţia de la Liceul de Arte, unde s-a întâlnit cu liderul PSD, Marcel Ciolacu. Primarul a mers apoi cu Marcel Ciolacu către Şcoala nr. 5, unde a votat liderul PSD.

Comuna Ţinteşti deține 7.200 de hectare şi are o populație de aproximativ 4.000 de locuitori, iar Buzăul are în jur de 8.100 de hectare şi o populație de 115.000 de persoane. În cazul în care cele două localităţi se vor uni, suprafaţa municipiului va ajunge la peste 15.000 de hectare.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Septembrie 2021 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.