Premierul Florin Cîţu a anunţat că miercuri s-a luat decizia ca, începând cu data de 28 septembrie, să înceapă administrarea celei de-a treia doze, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer BioNTech, Moderna şi Astra Zeneca, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua.

Cîțu, despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin

"Astăzi a avut loc şedinţa CNCAV, la care au participat membrii comitetului alături de reprezentanţii instituţiilor implicate în campania naţională de vaccinare împotriva COVID - Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului, Institutul Naţional de Sănătate Publică - şi am luat decizia ca, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer BioNTech, Moderna, Oxford Astra Zeneca, să înceapă doza a treia. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială", a declarat Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria.

Într-un comunicat de presă al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 transmis, miercuri, AGERPRES, se arată că, având în vedere "evoluţia epidemiologică severă din România şi necesitatea asigurării protecţiei maximale a cetăţenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor ştiinţifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager".

Pentru cine este destinată doza a treia

Sursa citată menţionează că doza 3 este ferm recomandată:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe
  • persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă)
  • persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.

" Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului de sănătate şi a unităţilor de învăţământ. Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii populaţionale, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală", se explică în comunicat.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială

"Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna). Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date ştiinţifice", se adaugă în comunicat.

Referitor la programarea pentru administrarea dozei de rapel (doza 3), CNCAV menţionează că aceasta se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naţionale de programare la vaccinare.

Citeste si:
Pfizer a dat în judecată România
Pfizer a dat în judecată...

De asemenea, pentru persoanele din centrele medico-sociale şi rezidenţiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeaşi modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziţie de către direcţiile de sănătate publică judeţene/ a municipiului Bucureşti.

Persoanele vaccinate vor primi adeverinţe de vaccinare

CNCAV subliniază că beneficiarii vor primi adeverinţe de vaccinare, unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menţionarea celor trei doze efectuate, informează Agerpres.

"Reiterăm cetăţenilor necesitatea şi importanţa vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes individual şi al sănătăţii publice, prin reducerea cazurilor severe şi a deceselor. Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european. CNCAV asigură populaţia de transparenţă completă şi responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informaţiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil şi sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19", se mai arată în comunicat.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre certificatul verde după vaccinare cu a...
Ce trebuie să știe despre...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2021 - 05 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.