Compania americană Pfizer a dat în judecată România pentru vaccinurile anti-COVID. Firma cere o sumă colosală drept despăgubire.

Pfizer a dat România în judecată din cauza vaccinurilor anti-COVID-19

Compania americană Pfizer a dat în judecată România. În cazul în care pierde procesul, România va trebui să îi plătească companiei americane o sumă uriașă.

Documentul a ajuns la Guvernul României prin Ministerul Sănătății pe data de 8 decembrie 2023. Un document asemănător a fost trimis și către Ministerul Afacerilor Externe.

Documentul este redactat în limba română și franceză și are 16 pagini. Din paginile documentului se deduce că Pfizer solicită Guvernului României să se prezinte în data de 20 februarie 2024, la ora 9:00, în fața Primei camere a Tribunalului de Primă Instanță din Bruxelles.

Conform Pfizer, deși a beneficiat de contractul de achiziție și de garanțiile oferite de acesta, în special în perioada de vârf a crizei pandemice, România a refuzat ulterior să-și onoreze angajamentele și încearcă să evite îndeplinirea obligațiilor contractuale, se mai arată în paginile documentului.

Mai exact, compania americană de biotehnologie susține că România încalcă termenii contractului de achiziție. În jur de 29 de milioane de doze de vaccin pe care România le-a contractat sub guvernele anterioare, în prezent nu mai sunt necesare, iar România refuză să achite aceste doze.

De asemenea, compania Pfizer a menționat că a făcut demersuri menite să evite acțiunea în instanță: a amânat livrarea dozelor în termenele stabilite în contract, dar a oferit și posibilitatea ca România să vândă către alte țări un anumit număr de doze contractate în nume propriu.

Pfizer a decis să acționeze în instanță în data de 19 iulie 2023, după ce România a solicitat amânarea, pentru o perioadă nespecificată de timp, a livrării dozelor contractate și pe care încă nu le-a primit. Autoritățile române au motivat această decizie prin lipsa capacității de stocare și cererea scăzută de vaccin în țară.

Citeste si:
Pfizer și BioNTech lucrează asupra unui vaccin comun pentru...
Pfizer și BioNTech lucrează...

La moment, reprezentanții Executivului sunt în căutarea unei case de avocatură care să reprezinte Guvernul României în acest proces. În cazul în care România va pierde procesul, țara riscă să achite 550 de milioane de euro despăgubire companiei americane.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Ianuarie 2024 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.