Doi polițiști care au ignorat o adolescentă din Galați ce sângera abundent pe stradă, caz întâmplat acum doi ani, au fost găsiți nevinovați de cei care i-au cercetat pentru abuz în serviciu și lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.

Cei doi polițiști care au ignorat adolescenta din Galați, în 2019, care sângera abundent pe stradă, au fost găsiți nevinovați

Scene înfiorătoare au fost filmate, în august 2019, de către o trecătoare, pe Bulevardul George Coșbuc din Galați. O copilă de 14 ani mergea plină de sânge pe abdomen și pe picioare. Martora a oprit o autospecială de poliție care trecea prin zonă și a semnalat că în apropiere e o tânără care are nevoie de ajutor. Oamenii legii au fost nepăsători. Într-o postare pe un cont de socializare, femeia i-a acuzat pe agenți că ar fi vrut să plece mai departe și să o lase pe copilă suferind.

„La un moment dat zărim o maşină de poliţie, o oprim şi îi arătăm fata plină de sânge! Atenţie acum, poliţista a vorbit cu fata şi cică fata ar fi zis «nu vrea să vina ambulanţa» (fata fiind minora 14 ani). Ce credeţi că face Poliţia? Voiau sa plece mai departe ca şi cum nu s-a întâmplat nimic! La insistenţele soţului meu poliţista a chemat ambulanţa”, a scris femeia pe Facebook.

Înregistrarea video atașată mesajului arată că ofițerii au stat în automobil, la distanță de fată, și nu au coborât pentru a o ajuta. La scurt timp, după ce a fost sesizată și după ce imaginile cu minora au împânzit internetul, conducerea IPJ Galați a dispus două anchete.

Copila, venită dintr-un centru de plasament, a fost internată la Spitalul de Copii din Galați și a fost supusă unei expertize, cu suspiciunea că ar fi fost victima unei agresiuni sexuale. De asemenea, șeful Serviciului de Ambulanță Județean Galați, dr. Mihai Polinschi, a declarat că fata a spus, în momentul când a fost preluată pentru a fi dusă la o unitate medicală, că a fost abuzată.

Surse din anchetă: Oamenii legii au crezut că fata e la prima menstruație

„Pot confirma că victima le-a spus celor de pe salvare că a fost violată. Înţeleg că ulterior fata şi-a schimbat depoziţia, nu este treaba noastră, ci a Poliţiei”, a declarat dr. Mihai Polinschi.

Citeste si:
Dorian Popa s-a pregătit deja pentru Crăciun: „Bradul e...
Dorian Popa s-a pregătit deja...

„Având în vedere imaginile apărute în spaţiul public, Compartimentul de Relaţii Publice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi este abilitat să comunice următoarele: Conducerea I.P.J. Galaţi a dispus, încă de ieri, declanşarea cercetării disciplinare faţă de cei doi poliţişti, la finalizarea căreia vor fi dispuse măsurile legale care se impun.

Minora care apare în imagini a fost transportată la spital de către un echipaj de salvare, iar în funcţie de rezultatul verificărilor şi a raportului de expertiză medico-legală se va stabili dacă aceasta a fost victima vreunei infracţiuni", a precizat IPJ.

Atunci, fostul comisar Traian Berbeceanu a comentat în termeni duri incidentul pe contul personal de Facebook: „Asta deja nu mai este doar lipsă de profesionalism! Este ticăloşie în forma cea mai scabroasă. Este lipsă de elementar bun simţ, de cea mai mică urmă de omenie... Nici nu mai ştiu ce este de fapt! Însă, în mod categoric, Poliţia trebuie reconstruită, regândită, după ce în prealabil va fi temeinic curăţată. Până la măduvă!

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre fostul iubit care a bătut-o...
Adda, declarații...

În paralel, surse din zona anchetei citate de Adevărul au devoalat că polițiștii au crezut că minora este la prima menstruație și că s-ar fi panicat din acest motiv. Ei ar fi completat că nu au realizat faptul că putea fi vorba despre o infracțiune de natură sexuală la mijloc. Totuși, după cum au afirmat chiar șefii oamenilor legii, aceștia aveau obligația să intervină pentru a ajuta în regim de urgență orice persoană aflată într-un potențial pericol.

Răsturnare de situație

Câteva zile mai târziu, protagonista a spus că a întreținut de bunăvoie relații intime cu prietenul ei de 15 ani. Reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului, în grija cărora se afla minora, au spus că aceasta a refuzat să vorbească despre abuz sau viol: „Noi am vorbit cu fata, ea ne-a spus că nu a fost vorba despre un abuz. A plecat din centru pentru a se întâlni cu prietenul ei, se pare că nu erau la prima întâlnire, şi a mers la acesta acasă.

Citeste si:
Amalia Bellantoni a dat de pământ cu Laurențiu Reghecampf în urma...
Amalia Bellantoni a dat de...

Rămâne ca expertiza medicală să ne ofere mai multe informaţi. Prietenul ei este tot minor, are 15 ani şi din câte am înţeles este căutat de poliţişti, a dispărut, poate s-a speriat. Poliţiştii îl caută ca să-l audieze”, a declarat Ciprian Groza, director adjunct al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi. .

Băiatul implicat, care a încercat să se facă nevăzut, a fost identificat de polițiști și dus în fața procurorilor pentru a fi audiat. El dispăruse de la domiciliu după ce scandalul a luat amploare. Fiind minor, el a beneficiat de protecție specială din partea legii, deci nu a putut fi reținut și nici arestat, aceste acțiuni putându-se săvârși doar în cazuri speciale.

Astăzi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a ajuns la concluzia că cei doi agenți de poliție de la Secția 1 Galați nu se fac vinovați de abuz în serviciu și lăsarea fără ajutor a unui om aflat în dificultate.

Citeste si:
Smiley, despre una dintre cele mai grele perioade din viața sa: „Nu...
Smiley, despre una dintre...

VIDEO AICI.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Septembrie 2021 - 02 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.