Noul an școlar a început luni, 13 septembrie, și va avea 34 de săptămâni, împărțite în două semestre. Prima zi de școală este marcată prin festivități, care vor avea loc în toate colegiile, liceele și școlile gimnaziale, cu respectarea restricțiilor sanitare. Evenimentele nu pot depăși o oră și jumătate, iar toți participanții trebuie să poarte mască de protecție. Este al doilea an la rând când școala începe în vremuri de pandemie. Bilanțul cazurilor de COVID-19 a depășit 2.000 de cazuri pentru a șasea zi la rând și este aproape dublu comparativ cu cel înregistrat în urmă cu un an.

Prima zi de școală a început cu restricții pentru elevi și părinți

Acest an școlar începe pentru aproape 3 milioane de elevi. Festivitățile aferente se pot desfășura numai în aer liber, cu purtarea măștii de protecție și cu o durată de cel mult o oră și jumătate. Anul trecut, recomandările au fost de a nu se organiza evenimente la început de an școlar. Peste 13.000 de polițiști, alături de jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și polițiști locali asigură ordinea și siguranța în prima zi de școală.

7.200 de elevi nu vor fi în curtea școlii astăzi. Peste 4.700 din cauza problemelor de infrastructură, iar alți 2.400 din cauza ratei mari de infectare din localitățile lor, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Oficialul a declarat recent că sunt 18 unități de învățământ care nu vor putea să-și deschidă luni porțile din cauza unor probleme de infrastructură. 8 sunt din Capitală și restul în țară.

„4.723 de elevi nu vor putea să meargă mâine la școală din cauza problemelor de infrastructură. La aaeștia se adaugă cei 2.400 de elevi din cele 12 localități în care rata de infectare este mai mare de 6 la mie. E vorba de 6 localități din județul Satu Mare, 2 localități din Arad, o localitate din Dolj, o altă localitate din Teleorman, o localitate din Sibiu și una din Sălaj. În total 7.200 de elevi și preșcolari nu vor putea merge la școală cu prezență fizică. Asta înseamnă 0,3%", a spus ministrul.

Micuții au putut aduce acum flori profesorilor

Anul acesta, florile sunt permise în prima zi de școală, după ce anul trecut elevilor le era interzis din cauza pandemiei să ofere aceste atenții dascălilor. O bucurie mare au florarii, care vor mai recupera din pierderi, după ce anul precedent mulți au fost la un pas de a-și închide afacerile.

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

Școlile care vor începe noul an școlar în sistem online:


  • Grădiniţă nr. 133 – Sectorul 2,

  • Şcoala Gimnazială nr. 24 – Sectorul 2,

  • Şcoala Gimnazială nr. 25 – Sectorul 2,

  • Colegiului Economic Hermes – Sectorul 2,

  • Şcoala Gimnazială nr. 124 – Sectorul 5,

  • Şcoala Gimnazială nr. 280 – Sectorul 5,

  • Liceul Teoretic “Ion Barbu” – Sectorul 5

  • Şcoala Sanitară Postliceală VITA – Sectorul 6.

Scenariile de funcționare a școlilor

1 - incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor COVID-19 din localitate mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori:

- participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în școli, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

2 - incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID-19 din localitate este mai mare de 6/1000 de locuitori până la instituirea stării de carantină la nivelul localității:

Citeste si:
Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
Cum să îl pregătești pe cel...

a) participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție în vigoare;

b) participarea zilnică, în sistem online, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special.

De menționat este că scenariul în care va funcționa fiecare școală se va actualiza săptămânal, în funcție de evoluția epidemiologică. Așadar, în fiecare zi de vineri elevii vor fi înștiințați dacă săptămâna următoare vor merge fizic la cursuri ori vor învăța online.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Septembrie 2021 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.