Avem cel mai slab leu din istorie, iar faptul că moneda românească se prăbușește ne afectează grav. Apartamentele, mașinile, vacanțele și operațiile la clinicile private se vând în euro, ceea ce înseamnă că plătim din ce în ce mai mult pentru a duce un trai decent. Diferențele sunt uriașe comparativ cu anul 2018. Dacă ne raportăm la prețul unei locuințe, fie chiar și în chirie, putem pierde enorm față de cât am fi făcut-o în urmă cu trei ani.

Plătim în euro, dar suntem remunerați în lei

Tot mai multe prețuri din România sunt în euro, care în curând va atinge 5 lei. Este un curs valutar șocant, dacă luăm în calcul valorile de acum trei ani, când astăzi, în 2018, un euro costa 4,64 lei.

Pe scurt, pentru că tot mai multe servicii sunt în euro, noi devenim tot mai săraci și suntem nevoiți să tăiem de pe lista dorințelor noastre chiar și ceva din mâncare sau câteva vizite la medic. Specialiștii spun că actuala criză politică, ce se adâncește pe zi ce trece, va face ca moneda noastră să se deprecieze mult și repede.

Cât de pregătită e România să adere la euro?

Un document intern redactat la nivelul Ministerului Finanțelor arată că, întâi de toate, țara noastră va trebui să își restabilească echilibrul macro-economic și tocmai după aceea va stabili un nou calendar pentru aderarea la zona euro.

Experții spun că România este departe de a îndeplini criteriile de convergență pentru a-și schimba moneda și că deciziile care ar trebui să ne îmbunătățească șansele sunt la politicieni, nu la Banca Națională.

Oficial, România și-a asumat, în 2019, când era premier Viorica Dăncilă, să adere la moneda europeană în anul 2024. Bucureștiul însă nu a reușit să îndeplinească niciunul dintre criteriile de convergență impuse de Uniunea Europeană, lucru arătat și de un raport al Comisiei Europene din vara trecută.

„În perspectiva aderării la zona euro, România va trebui, în primă fază, să își restabilească echilibrele interne și externe și să îndeplinească o serie de condiții de robustețe macroeconomică, în paralel cu combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19, atât în plan economic, cât și social.

Citeste si:
Dorian Popa a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii cinci ani:...
Dorian Popa a cheltuit 4...

Pe termen scurt/mediu accentul trebuie pus pe implementarea eficientă a Planului Național de Redresare și Reziliență, în așa fel încât reformele și investițiile generate de atragerea fondurilor europene să contribuie la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și Ia o dezvoltare sustenabilă.

În contextul celor menționate, ulterior va fi oportun să se stabileasca un calendar privind aderarea la zona euro”, se arată într-un document recent, emis de Ministerul Finanțelor, obținut și publicat de Profit.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Septembrie 2021 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.