Autoritățile române au decis ca elevii să revină fizic la școală de la 13 septembrie. Unitățile de învățământ vor rămâne deschise până la 6 la mia de locuitori. Elevii însă, vor trebui să respecte un set de reguli pentru prevenirea infectării cu coronavirus.

Elevii revin în bănci din 13 septembrie

Ministrul Sorin Cîmpeanu și premierul Florin Cîțu își doresc ca școala în format fizic să înceapă din 13 septembrie.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, este de părere că revenirea elevilor în bănci va fi posibilă doar atunci când va exista „un control bun al pandemiei“ şi o incidenţă „extrem de scăzută“ a cazurilor de COVID-19.

Școlile vor rămâne deschise până la 6 la mia de locuitori

Autoritățile au decis ca până la 6 la mia de locuitori, școlile să rămână deschise. Potrivit acestui scenariu, Sorin Cîmpeanu este convins că nu vor exista situații în care să se depășească pragul de 6 la mie.

Am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie, sigur că apar o serie de condiții. Aceste condiții nu vor dezavantaja persoanele nevaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidență beneficii din această perspectivă pentru elevii și profesorii care sunt vaccinați. Peste pragul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcție de vârstă, de specificul activității, iar la carantină se oprește întreaga activitate. Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea ține toate școlile deschise”, a spus ministrul Educației.

Ce avantaje au cei vaccinați dacă se trece de pragul de 6 la mie

Totuși, dacă va exista probabilitatea ca să se treacă de pragul de 6 la mie, ministrul Cîmpeanu oferă o astfel de soluție precum, preșcolarii, creșe și grădinițe, să poată participa la procesul educațional; elevii claselor 1-6, având o vârsrtă sub 12 ani și nu pot fi vaccinați, vor trece mediul în online.

„Pentru clasele de la a 7-a până la a 12-a, respectiv a 13-a, vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum și dăm beneficii elevilor vaccinați în sensul în care să li se permită să vină la școală cu prezență fizică“.

Regulile impuse elevilor spre a fi respectate


  • Elevii care vin la școală trebuie să respecte distanța fizică de 1.5 metri, purtarea măștii de protecție și igiena mâinilor.

  • Elevii nu pot consuma în comun alimente sau băuturi și nu vor schimba între ei rechizite sau alte obiecte persoanle.

  • Se vor desfășura doar jocurile sportive care permit distanțarea fizică, de preferat în aer liber dacă vremea este permisivă.

  • Purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste 6 ani, iar purtarea măștii în spații deschise însă nu va mai fi obligatorie.

  • Regula la acest moment este – la apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, intră toată clasa în online. Dacă toți colegii lui vor accepta să fie testați, atunci școala ar putea să continue cu prezență fizică, subliniez ar putea pentru că nu este o decizie încă, pentru elevii care sunt vaccinați, cei nevaccinați urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru.
  • Citeste si:
    Cum să îl pregătești pe cel mic pentru prima zi de școală
    Cum să îl pregătești pe cel...


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 August 2021 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.