Autoritățile române au decis ca elevii să revină fizic la școală de la 13 septembrie. Unitățile de învățământ vor rămâne deschise până la 6 la mia de locuitori. Elevii însă, vor trebui să respecte un set de reguli pentru prevenirea infectării cu coronavirus.

Elevii revin în bănci din 13 septembrie

Ministrul Sorin Cîmpeanu și premierul Florin Cîțu își doresc ca școala în format fizic să înceapă din 13 septembrie.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, este de părere că revenirea elevilor în bănci va fi posibilă doar atunci când va exista „un control bun al pandemiei“ şi o incidenţă „extrem de scăzută“ a cazurilor de COVID-19.

Școlile vor rămâne deschise până la 6 la mia de locuitori

Autoritățile au decis ca până la 6 la mia de locuitori, școlile să rămână deschise. Potrivit acestui scenariu, Sorin Cîmpeanu este convins că nu vor exista situații în care să se depășească pragul de 6 la mie.

Am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie, sigur că apar o serie de condiții. Aceste condiții nu vor dezavantaja persoanele nevaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidență beneficii din această perspectivă pentru elevii și profesorii care sunt vaccinați. Peste pragul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcție de vârstă, de specificul activității, iar la carantină se oprește întreaga activitate. Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea ține toate școlile deschise”, a spus ministrul Educației.

Citeste si:
Cursuri online la 6 clase din județul Bacău după apariţia unor...
Șase clase din județul Bacău...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Ce avantaje au cei vaccinați dacă se trece de pragul de 6 la mie

Totuși, dacă va exista probabilitatea ca să se treacă de pragul de 6 la mie, ministrul Cîmpeanu oferă o astfel de soluție precum, preșcolarii, creșe și grădinițe, să poată participa la procesul educațional; elevii claselor 1-6, având o vârsrtă sub 12 ani și nu pot fi vaccinați, vor trece mediul în online.

„Pentru clasele de la a 7-a până la a 12-a, respectiv a 13-a, vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum și dăm beneficii elevilor vaccinați în sensul în care să li se permită să vină la școală cu prezență fizică“.

Regulile impuse elevilor spre a fi respectate


  • Elevii care vin la școală trebuie să respecte distanța fizică de 1.5 metri, purtarea măștii de protecție și igiena mâinilor.

  • Elevii nu pot consuma în comun alimente sau băuturi și nu vor schimba între ei rechizite sau alte obiecte persoanle.

  • Se vor desfășura doar jocurile sportive care permit distanțarea fizică, de preferat în aer liber dacă vremea este permisivă.

  • Purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste 6 ani, iar purtarea măștii în spații deschise însă nu va mai fi obligatorie.

  • Regula la acest moment este – la apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, intră toată clasa în online. Dacă toți colegii lui vor accepta să fie testați, atunci școala ar putea să continue cu prezență fizică, subliniez ar putea pentru că nu este o decizie încă, pentru elevii care sunt vaccinați, cei nevaccinați urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru.

Citeste si:
Amenajarea băii în stil feng shui: 5 reguli de aur
Amenajarea băii în stil feng...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.