Un primar din Ialomița nu a adus canalizare, nici asfaltul în comună, dar s-a lăudat pe Facebook cu pietruirea drumurilor de pământ. Consolarea este că cetățenii măcar au scăpat de praf.

Pietrișul de pe o uliță din Ialomița, motiv de laudă pentru oficiali. Unii localnici privesc cu dezgust

În comuna Miloșești, județul Ialomița, o stradă pietruită nu de mult a ajuns mândria primăriei, care se bucură în mediul online că a scăpat de ulița prăfuită. Realizarea a fost prezentată și pe pagina de Facebook a partidului din care face parte primarul. Vestea a adunat numeroase critici. Sute de oameni au cerut proiecte de asfaltare, nu de pietruire.

Mâna dreaptă a primarului este mâhnită de dojana de pe internet: „Cei care discută de așa ceva ar trebui să vină și la fața locului și să nu vorbim numai pe rețele. Ori au vrut să fie răutăcioși, ori nu cunosc crudul adevăr”, Titi Mangiurea, viceprimarul comunei Miloșești.

În schimb, șeful comunității, Dumitru Trifu, are o altă variantă: „Nu este o laudă, sunt drumuri de pământ de când este comuna. Adică, sunt virgine. De 150 de ani”.

Situația se preconizează a rămâne în același fel încă o vreme, până când în sat va fi și canalizare. Abia atunci localnicii pot spera și la asfalt. Însă, în alte părți ale satului, nici măcar pietriș nu e. Conform statisticilor oficiale, în România există peste 26.000 de drumuri de pământ sau pietruite.

Doar 36,35% dintre comunele României dispun de rețea de canalizare

Institutul Național de Statistică a arătat că, în 2020, din totalul de 3.181 de localități, dispuneau de sistem public de canalizare 1.354 de așezări, dintre care 314 în mediul urban și 1.040 în mediul rural. Procentul la nivel național este sub 50%, anume 42,56%.

Cele mai optimiste cifre se înregistrează în Ilfov – 62,50%, urmat de regiunile Centru – 49,57%, Nord-Vest – 48,13% și Vest – 46,61%. La coada clasamentului se poziționează Sud-Muntenia - 20,61%, cifră mai rea decât în zonele unde am crede că sărăcia domnește, adică în Oltenia și Moldova. Cifre mai scăzute se observă în Banat, Crișana, Ardeal și Maramureș.

Citeste si:
Criză de medici în zona rurală. Comuna din Maramureș unde o singură...
Criză de medici în zona...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 August 2021 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.