Cehia este o altă țară ce va intra pe lista statelor cu PNRR-ul aprobat. Comisia Europeană anunță că lista statelor care beneficiază de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) a ajuns la 18. România încă este în așteptarea unui răspuns pentru la toamnă.

Cehia, pe lista statelor cu PNRR-ul aprobat

Cehia va beneficia de un ajutor de 7 miliarde de euro pentru realizarea proiectelor sale destinate redresării economice după pandemia de COVID-19. 42% din această sumă se va îndrepta spre investiţiile cu impact direct asupra protecţiei mediului.

Prin urmare, pe zona de eficienţă energetică, Cehia va fi asigurată cu 1,6 miliarde de euro, 480 de milioane de euro vor fi distribuiți pentru proiecte de energie regenerabilă. Alte 1,1 mi­liarde de euro vor fi utilizați la dezvoltarea mobilităţii suste­nabile, iar suma de 141 de milioane de euro vor merge către dezvoltarea economiei circulare. Vor beneficia de finanțare și educația sau digitalizarea economiei.

Ce este Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar – #NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021 -2027. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de Criza Covid-19 și consecințele sale economice. Mecanism de redresare și reziliență (MRR) este pilonul principal al #NextGenerationEU și are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro.

Pentru utilizarea instrumentului de finanțare, fiecare stat membru al UE trebuie să elaboreze propriul Plan de Relansare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență. România se află în această etapă.

Planul de Relansare și Reziliență pe care România îl elaborează acum se constituie într-un Document Strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 August 2021 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.