A fost anchetă de proporții la Spitalul Filantropia și la centrul de Transfuzii din Craiova. Doi pacienți, între care un preot, au murit la câteva ore după ce au primit sânge, în februarie 2017. Medicii au salvat cu greu alți patru bolnavi. Acum, procurorii au închis cazul bărbatului, deși INML a demonstrat că la mijloc au existat erori.

Reacția familiei preotului mort după transfuzie la Craiova, după ce cazul a fost închis

De-a lungul anilor, oamenii legii au urmărit toți pașii făcuți până la transfuziile cu pricina. Au bănuit că, pe drum, procedurile stricte au fost încălcate. În vizorul anchetei au fost două asistente, singurele aflate pe tură la acel moment, dintre care una începătoare.

Preotul Dumitru Stăiculescu și o bătrână de 81 de ani - ambii bolnavi de leucemie în formă avansată - au fost transportați la Spitalul Filantropia din Craiova, în același timp cu alți 10 pacienți. În aceeași seară, în jurul orei 18:30, asistentele în cauză au început transfuziile din același lot de sânge. Șase bolnavi au suferit complicații și doar patru dintre ei au supraviețuit, fiind mutați ulterior la Terapie Intensivă.

Reprezentanții pacienților susțin că o asistentă ar fi decongelat sângele în chiuvetă, cu apă fierbinte. La mijloc, însă, ar fi fost mai multe nereguli. Bătrâna, internată odată cu capul bisericesc, a murit la mai puțin de cinci ore de la administrarea transfuziei. Preotul s-a stins după șapte ore.

INML a arătat că sângele fusese deteriorat

Cazul părintelui a fost clasat de curând de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Familia, care a contestat soluția, susține că avea încredere ca justiția să releve adevărul. Deși INML Mina Minovici a arătat că sângele fusese deteriorat și nu trebuia transfuzat, lucru care ar fi putut aduce moartea în cazul a doi pacienți, inclusiv Dumitru Stăiculescu, procurorii au apreciat că fapta nu există, dat fiind că nu se poate stabili cu exactitate dacă decesul a survenit din cauza transfuziilor.

Citeste si:
Preotul Mirea Vîrtejanu, sfaturi pentru Monica Odagiu, după ce a...
Preotul Mirea Vîrtejanu,...

„Nici n-am fost chemați la audieri, nici nu ni s-au transmis expertizele pentru a putea pune întrebări suplimentare, așa cum e normal”, a spus familia, conform Libertatea.ro.

„La ora 22.00, cu câteva minute înainte de transfuzie, vorbisem cu el. Mă dusesem să fac niște cumpărături la Auchan. Îi găteam noi, avea nevoie de mâncare fără grăsimi. (...) Unele dintre noi am stat foarte mult timp în spital și puteam vedea lucrurile care le-ar fi scăpat altora. Noi am avut încredere în ei, de asta n-am acționat. Dar vă dați seama dacă era o familie fără posibilități, care nu are habar de mersul justiției?

Știm că soțul și tatăl nostru era bolnav. Însă dacă el mai avea de trăit o secundă, un minut, 10 minute în plus față de când a murit, justiția trebuie să rezolve asta

Citeste si:
Titi Aur, despre cazul Monicăi Odagiu. Actrița a ucis un bărbat în...
Titi Aur, despre cazul...

”, a continuat aceasta.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 August 2021 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.