Dincolo de alte probleme, 11 deputați PNL au propus în plen, la începutul acestui an, repatrierea moaștelor Sfinților Mărturisitori Ardeleni, decedați într-o închisoare din Austria. Liberalul Daniel Gheorghe, inițiatorul unui proiect de lege pe această temă, spune că este o datorite creștină. Senatul a respins inițiativa, doar reprezentanții AUR au susținut-o.
Senatul a respins inițiativa unor deputați PNL de a repatria moaștele Sfinților Marturisitori Ardeleni, decedați într-o închisoare din Austria
Patru sfinți care au murit ca martiri au fost în vizorul celor 11 politicieni. Sfântul Cuvios Mărturisitor Visarion Sara, Sfântul Mucenic Oprea Miclăuș, Sfântul preot Ioan din Galeș și Sfântul preot Moise Măcinic din Sibiel au murit într-o închisoare din landul Tirol, în Austria, în secolul al XVIII-lea.
„Reprezintă o chestiune de demnitate națională, o chestiune de onoare și de minim respect pentru patru sfinți mucenici ai credinței noastre. Inițiativele care vizează elemente de credință sunt întotdeauna prioritare. Nu sunt inițiative cu componentă populistă”, a declarat Daniel Gherghe.
La mijlocul secolului al XVIII-lea, din rândul preoţilor şi al credincioşilor ortodocşi români din Transilvania s-au ridicat numeroşi apărători ai dreptei credinţe în faţa încercărilor autorităţilor habsburgice de a-i înstrăina de Legea Strămoşească, credinţa ortodoxă.
Printre ei s-au numărat şi preoţii Moise Măcinic din Sibiel, Ioan din Galeş şi mireanul/credinciosul Nicolae Oprea Miclăuş din Săliştea Sibiului, satul Tilişca. Pentru mărturia lor ortodoxă şi moartea lor martirică, Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat oficial pe 21 octombrie 1955, în catedrala din Alba lulia pe Sfântul Mucenic Oprea Miclăuş, iar pe Sfinţii Preoţi Martiri Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, judeţul Sibiu, în anul 1992, fiind cinstiţi ca sfinţi de către obştea credincioşilor de pretutindeni şi mai cu seamă de cei din Transilvania, din mijlocul cărora s-au ridicat", se arată în expunerea de motive a proiectului, semnată de deputatul liberal Daniel Gheorghe.
Colegii liberali nu l-au susținut pe Daniel Gheorghe
În plan era ca moaștele să fie depuse la biserica Sfânta Treime din Sibiel. Proiectul de lege a intrat întâi în dezbatere la Senat, apoi la Camera Deputaților. Nu a trecut, însă, de primul hop. Senatul a respins proiectul. În favoarea acestei devizii au existat 118 voturi „pentru”, 13 au votat „împotriva” și s-a înregistrat o abținere. Singurele voturi pentru ca rămășițele sfinte să fie aduse în țară au fost de la senatorii AUR. Interesant este că niciun senator PNL nu a votat împotriva respingerii, deși propunerea venea de la un liberal.
Cine va conduce Autoritatea Electorală Permanentă. Alegeri...

Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează AI-ul
Sursa: start-up.ro
-
Atu Tech, investiții de 1,2 milioane de euro în noua gamă de produse de...
Sursa: retail.ro
-
Roxana Petria, ING Bank: Clienții au nevoie de predictibilitate și simplitate
Sursa: futurebanking.ro
-
Vești noi de la Celine Dion, înainte de împlinirea vârstei de 55 de ani! Ce...
Sursa: kudika.ro
-
Don Miguel Ruiz: Rugăciune pentru Libertate (libertatea de a fi cei care...
Sursa: garbo.ro
-
Noua OUG13: Ciucă și Ciolacu o dau la întors. Susțin și ei pragul de 9.000 de...
Sursa: wall-street.ro