Din 1 iulie s-au schimbat prețurile la energia electrică și la gaze. Consumatorii care nu au încheiat până acum un contract de furnizare pe piața liberalizată a electricității vor plăti mai mult, în medie, cu 4 până la 7% pentru fiecare kW. Majoritătile sunt chiar și cu 7,5% în Oltenia. În Muntenia, creșterea prețului va fi cu aproape 1,3%.

Facturi mai mari la gaze și curent electric. În unele zone, un kWh e mai scump cu 4 până la 7%

În România sunt aproape 9 milioane de consumatori casnici de energie electrică. Dintre ei, doar 40% au încheiat noi contracte în termenul prevăzut de lege, adică 30 iunie. Tot de la 1 s-au scumpit și gazele, în medie cu 20%. Vom resimți această creștere puternic la iarnă, când consumul este mai mare.

Variantele care au fost la îndemână

Cea mai întâlnită metodă de până acum a fost ca oamenii să nu facă nimic până la 30 iunie, iar gazul să le fie livrat în continuare, în următorul an contractual, la prețul de 155 de lei MWh fără TVA, deci cu 25% mai mult decât plăteau cândva.

A doua opțiune a fost să aleagă oferta celor de la Engie, dar doar în ceea ce privește gazul și nu alte servicii. Românii au putut alege Engie Gas 4U, care a venit cu aproximativ același preț, dar cu un discount de 20% pentru gaz, timp de șase luni la un contract pe un an.

A treia posibilitate a fost ca oamenii să aleagă o ofertă a unui alt furnizor. În acest caz, a fost necesară o mică analiză pentru consultarea comparatorului de prețuri al ANRE. Potrivit economica.net, un client din București a avut la îndemână peste 20 de oferte cu un preț mai bun decât cel din oferta Engie Gas Start. Prețul care a făcut cu ochiul celor care s-au organizat în această perioadă a fost de 123 de lei/MWh, deci aproape cât costa înaintea majorării.

Cine n-a ales, plătește

Iarna 2021-2022 va fi mult mai suportabilă din punct de vedere financiar pentru cei care au luat o decizie până la 1 iulie. Prețul mărfii-gaz din cei 155 de lei/MWh este de 116 lei. În ianuarie, au existat oferte de la firme de furnizare cunoscute care ofereau un preț al gazului de doar 54 de lei pentru un contract de un an, deci care acopereau mare parte din viitorul sezon rece, atunci când consumul de gaz este mai mare.

Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Iulie 2021 - 08 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.