În ultima perioadă, cazurile de mușcături de căpușe sunt tot mai des întâlnite. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" Botoşani, Ioan Asaftei, a declarat că în ultimele două luni, peste 100 de persoane, printre care și zeci de copii s-au adresat la spital cu o mușcătură de căpușă.

Sute de maturi, printre care și zeci de copii, mușcați de căpușe

Potrivit sursei citate, în perioada 1 aprilie - 14 iunie, la spital s-au prezentat peste 110 persoane care au fost înţepate sau muşcate de căpuşe, iar dintre acestea 44 sunt copii.

Ioan Asaftei a precizat că muşcătura sau înţepătura de căpuşă poate să producă durere în locul muşcăturii, umflătură, senzaţie de arsură în locul afectat şi chiar dificultăţi respiratorii. Acesta îndeamnă oamenii ca atunci când au constatat prezența căpușei să se adreseze de urgență la medic.

"Cel mai important lucru pe care-l avem de făcut după ce am constatat prezenta căpuşei este să mergem la un medic, la o cameră de gardă a unui spital, fie el de copii sau de adulţi. Îndepărtarea căpuşei este o intervenţie nu foarte facilă, pentru că este esenţial să fie smuls şi capul. În cabinetele medicale există instrumente speciale pentru această intervenţie", a afirmat Asaftei.

Insectele pot transmite boli

De cele mai multe ori, oamenii cred ca pot rezolva problema în condițiid e casă și ajung să înrăutățească situația sau apelează după ajutor medical în ultimul moment.

Cadrele medicale atrag atenţia că aceste insecte, prin muşcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli precum Boala Lyme şi encefalita de căpuşă, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iunie 2021 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.