Social 17 Mai 2021 12:00 de Alexandra Chivu

Statisticile Salvați Copiii România sunt îngrijorătoare. Pandemia de COVID-19 și trecerea la învățământul exclusiv online a dus la o creștere a analfabetismului și abandonului școlar. De-a lungul crizei sanitare, unul din doi elevi a făcut ore pe telefon, 28% dintre învățăcei și 48% dintre profesori nu au avut resurse pentru orele online, iar 3 din 20 de copii au renunțat la școală. Deja 41% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional.

Din primele zile de școală online s-a putut prefigura un an educațional dezastruos. Cursurile s-au desfășurat greoi și, mai grav, în unele zone, nu s-au ținut. Copiii și părinții s-au blocat în parolele de acces, profesorii au comunicat mai mult prin semne, pentru că nu se puteau auzi, iar unii micuți nu au avut la îndemână un telefon sau o tabletă pentru a fi prezenți la ore. Dotarea școlilor cu aparatura necesară a fost anevoioasă pentru autorități și nici până când elevii nu au ajuns din nou în bănci, în zilele acestea, acțiunea nu s-a încheiat. Astăzi, vâltoarea în care copiii sunt prinși nu îi va scoate prea repede la suprafață, ba chiar specialiștii în educație susțin că școala din pandemie va crește rata analfabetismului funcțional.

În 2022 vom vedea rezultatul, căci atunci școlarii vor trece printr-o nouă testare PISA, cea care arată, pe plan mondial, cât de bine pregătiți sunt aceștia pentru viață și societate. Dascălii preconizează ca rezultatele României să fie și mai slabe decât cele de la examinarea precedentă, din 2018. Atunci aflam că 40% dintre novicii testați sunt analfabeți funcționali, adică știu să scrie, să cirească, dar nu să și aplice ce li s-a predat la școală. În pandemie, situația a căzut la vale, fiindcă nici profesorii nu au fost formați să predea cu metode moderne și nici toți copiii nu au avut cele necesare.

Statistici: 35,7% dintre copiii României nu și-au putut continua studiile în 2020

Toate schimbările legislative realizate în ultimii ani au produs multe instabilități în domeniul educațional. Pe lângă importanța pe care o are pentru educația fiecăruia dintre noi, o educație de calitate este esențială pentru bunăstarea și prosperitatea unei națiuni. 38% dintre copiii României se află în risc de sărăcie. În 2019, 380.000 de copiii nu au urmat nicio formă de învățământ. În 2020, 35,7% dintre copiii din țara noastră nu și-au putut continua studiile.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Mai 2021 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.