Aşa cum susţinea şi celebrul psiholog umanist Abraham Maslow atunci când propunea ierarhia nevoilor, la baza necesităţilor noastre se situează cele legate de supraviețuire, cum ar fi apa, aerul, hrana și adăpostul. Satisfacerea acestor nevoi fizice înseamnă că poţi rămâne în viață, dar este nevoie de mai mult pentru a da sens existenţei. Chiar dacă unele concepte, precum afecţiunea, prietenia, siguranţa sau aprecierea, nu sunt tangibile, ele sunt la fel de valoroase.

O relaţie, indiferent că este una de dragoste, de familie sau de prietenie, este una de succes dacă îndeplinește cel puţin unele dintre necesităţile noastre emoţionale. Chiar dacă fiecare cuplu este diferit, aceste cinci nevoi emoționale sunt un bun punct de plecare pentru a lua în considerare dacă tu și partenerul sau partenera ta obțineți fiecare ceea ce aveți nevoie din relaţie.

1. Afecţiune

Majoritatea relațiilor implică diferite tipuri de afecțiune: atingere fizică, intimitate sexuală, gesturi amabile, cuvinte tandre etc. Afecțiunea vă ajută să vă simţiţi legaţi unul de celălalt. Cu toate acestea, nu toată lumea îşi exprimă afecțiunea în același mod, dar partenerii se obișnuiesc, în general, cu abordările unice ale celorlalți în vederea îndeplinirii acestei nevoi. De exemplu, o persoană care nu spune prea des „Te iubesc” ar putea să-și arate respectul şi dragostea prin gesturi.

2. Empatie

A avea empatie înseamnă că te poţi pune în situaţia unei alte persoane şi îţi poţi imagina ce simte într-un anume context. Această abilitate este esențială în relaţiile de dragoste, deoarece ajută oamenii să se înțeleagă reciproc și să construiască legături mai profunde. Cu toate acestea, există şi un alt nivel de empatie în care trebuie să existe reciprocitate: cel faţă de ceilalţi. O relaţie se poate dezvolta dacă ideile despre empatie şi solidaritate în ceea ce priveşte terțe părți este similară la ambi parteneri. Pentru a va consolida relaţia în acest sens, găsiţi o cauză comună pe care să o susţineţi, cum ar fi programele United Way România, care ajută copiii defavorizați să nu abandoneze școala.

3. Validare

Chiar și partenerii care în general se înțeleg foarte bine pot avea momente în care nu reușesc să fie de acord unul cu celălalt și acest lucru este cât se poate de firesc. Cu toate acestea, chiar și atunci când există un dezacord, fiecare dintre parteneri îşi doreşte să ştie că a fost ascultat şi că argumentele sale au fost înţelese. Când partenerul refuză fără drept de apel să-ți înţeleagă perspectiva, s-ar putea să te simți neînțeles, sau, mai rău, ignorat şi nerespectat. Nevoia de a fi validaţi de către partenerul de viaţă este cât se poate de firească, deşi trebuie să iei în considerare că sunteţi două entităţi diferite şi că este firesc să aveţi, din când în când, opinii diferite. Dacă în general te simţi validat de partener, atunci este foarte bine, însă dacă te simți în mod constant ignorat, s-ar putea să începi să acumulezi resentimente, deci este mai bine să abordezi problema mai devreme decât mai târziu.

Citeste si:
Culiță Sterp știe cine i-a furat seiful plin de bani: „Am avut...
Culiță Sterp știe cine i-a...

4. Acceptarea

Să ştii şi să simţi că partenerul tău te acceptă așa cum ești poate contribui semnificativ la crearea unui sentiment de apartenență la relație. Acest sentiment de apartenență ar putea fi consolidat atunci când te prezintă familiei și prietenilor, când planificați activități comune, împărtășiți obiective pentru viitor sau luaţi decizii împreună. Dacă nu te simți acceptat, s-ar putea să ai impresia că trăiești la marginea vieții celuilalt, sentiment deloc confortabil. Unele persoane nu se deschid ușor și ar putea avea alte motive pentru care nu te includ în anumite părți ale vieții lor. Totuși, dacă nu simţi că aparții în relaţie, îți poate fi dificil să te vezi pe tine în această relație pe termen lung.

5. Încrederea

Încrederea și siguranţa merg adesea mână în mână. Este greu să te simți în siguranță, fizică sau emoțională, cu o persoană în care nu poți avea încredere. În general, încrederea se câştigă şi se construieşte în timp. Se cultivă cu grijă, dar se poate pierde într-o clipă. Odată ce partenerul ți-a pierdut încrederea, oricare ar fi motivul, este dificil să o reconstruieşti, iar acest lucru necesită efort de la ambii parteneri și, adesea, sprijin din partea unui terapeut.

Citeste si:
Elena Gheorghe are probleme serioase de sănătate. Cu ce afecțiune...
Elena Gheorghe are probleme...

După cum cel mai probabil ai observat, pentru ca o relaţie să ne împlinească necesităţile emoționale, este nevoie de implicare din partea ambilor parteneri, dar şi de o bună comunicare, mai ales în ceea ce priveşte nevoile individuale şi așteptările pe care fiecare le are de la celălalt.


Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Aprilie 2021 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.