Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" împlinește 100 de ani de la înființare. Cu această ocazie se organizează o ceremonie la care vor participa preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu.

Manifestarea care marchează debutul seriei de activităţi "Anul Centenarului Institutului 'Cantacuzino"', cuprinde o ceremonie militară de decorare, dezvelirea unei plăci jubiliare şi alocuţiuni ale invitaţilor. De asemenea, va fi prezentat filmul aniversar "Pecete pentru viaţă", realizat de Studioul Cinematografic al Armatei. Institutul "Cantacuzino" a fost înfiinţat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri şi Vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino".

Profesorul Cantacuzino fondase şi conducea Laboratorul de Medicină Experimentală încă din 1901, de când fusese numit profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Acest laborator, pe lângă activităţile didactice şi ştiinţifice, a avut drept sarcină, în 1904, aceea de a prepara serul antistreptococic şi serul antidizenteric, două premiere pe atunci, de strictă necesitate pentru medicina românească.

De-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, în Institutul 'Cantacuzino' s-au efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei şi ştiinţelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri şi seruri terapeutice, specialiştii săi fiind implicaţi în activităţi de sănătate publică, de supraveghere epidemiologică a teritoriului, de documentare şi pregătire a personalului medical de specialitate, potrivit prezentării de pe site-ul instituţiei.

Institutul "Cantacuzino" are o serie de colaborări cu institute şi universităţi din Franţa, Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Rusia, Ucraina etc. Institutul editează revista în limba engleză Romanian Archives of Microbiology and Immunology. Publicaţia a fost fondată de profesorul Ion Cantacuzino în anul 1923.

Citeste si:
Lady Gaga şi Jennifer Lopez vor concerta la ceremonia de inaugurare...
Lady Gaga şi Jennifer Lopez...

Din 2017, institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătăţii în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, sub denumirea de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", cu scopul de a-l revigora şi a se relua producţia de vaccinuri şi de alte produse prin care a fost renumit, relatează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Aprilie 2021 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.