Social 17 Martie 2021 16:48

Majoritatea părinților își doresc un copil responsabil și independent, care să se implice în treburile casnice, să-și construiască prietenii frumoase și care să aibă încredere în sine. Doar că, de multe ori, simțim că această misiune devine din ce în ce mai dificilă din cauza programului încărcat, a stresului și a sarcinilor pe care le avem de rezolvat atât la serviciu, cât și acasă.

Așadar, cum poți crește un viitor adult responsabil într-o societate în care nu mai există răbdare, valori și care promovează modele greșite? Știm că nu există o rețetă perfectă sau una care să dea rezultate indiferent de context, dar există anumite sfaturi pe care le poți implementa pentru a contura un adolescent cu principii sănătoase și simț de răspundere.

Învață-l că mereu trebuie să curețe după el

Este foarte important ca această strategie să fie aplicată încă de la vârste fragede și este esențial să-i arătăm și să-l învățăm. Așadar, data viitoare când cel mic va vărsa cana cu lapte, nu face o tragedie din asta, ci asigură-l că este totul în regulă și se poate curăța rapid. Fie că îi vei da o bucată de hârtie să șteargă, fie că îl vei ruga să-ți aducă mopul, implică-l în procesul de curățare chiar dacă îți va lua mult mai mult timp. Cu cât înțelege că lucrurile nu se aranjează și curăță de la sine, cu atât va fi mai atent cu ceea ce face și va fi mai receptiv când vine vorba de ordine. În plus, încearcă mereu să faci totul într-o manieră pozitivă și fără a da ordine. Spre exemplu, dacă toate jucăriile sunt înșirate în camera lui, îl poți atrage spunându-i că îl vei ajuta astfel încât să termine mai repede. Exemplul este cel care contează.

Încurajează-l să strângă bani pentru diverse bunuri

Chiar dacă pare dificil, este esențial să le vorbești copiilor despre bani și să le oferi o educație financiară. Astfel, încurajează-l și susține-l să strângă bani pentru anumite lucruri pe care și le dorește, de la mașina roșie din vitrină până la o nouă carte. Poți cumpăra un bol transparent și acolo să strângă toți banii. Pe lângă banii pe care îi primește de la bunici, mătuși și alte rude, poate economisi și alocația pentru copii, pe care o primește lunar și care crește gradual. De asemenea, după ce începe această etapă a economiilor, încearcă să-i explici că trebuie să-și asume răspunderea pentru lucrurile pe care le deteriorează și că va trebui să le plătească din banii proprii.

Oferă-i oportunitatea de a contribui la treburile casnice

În funcție de vârsta copilului, încearcă să-l implici în anumite activități pe care le desfășurați în casă. Spre exemplu, un copil de trei ani poate duce hainele murdare în mașina de spălat, unul de patru ani poate sorta șosetele sau să pună șervețele la masă, în timp ce copiii trecuți de cinci ani pot face lucruri mai complexe, precum ștergerea mesei, împăturirea rufelor sau udatul florilor din casă. Cei mici trebuie să fie conștienți că nu au numai drepturi, ci și responsabilități și cu cât le introducem mai devreme în viața lor, cu atât le va fi mai ușor să se adapteze vieții de adult.

Citeste si:
Părinții, ghizi pentru copiii lor. Sfaturi practice pentru...
Părinții, ghizi pentru copiii...

Lasă-l să te ajute sau să facă singur anumite activități

Nu de puține ori ai vrut să ștergi oglinda și cel mic a venit rapid să te ajute. Cu toate că îți dorești să-l refuzi pentru că știi că vei avea și mai mult de curățat sau vor rămâne multe pete, lasă-l să te ajute sau chiar să facă singur dacă își dorește acest lucru. La final, laudă-l și spune-i că vei mai avea nevoie de ajutorul lui pentru că a făcut o treabă excelentă, iar pe tine te-a ajutat enorm că s-a ocupat el de ștergerea oglinzii.

Asigură-i o rutină și o organizare

Acestea două sunt cruciale în viața copiilor și trebuie respectate întocmai. Încearcă să creezi un program foarte organizat și să-l respecți de fiecare dată. Spre exemplu, dimineața ai grijă să se pregătească pentru grădiniță și să-și spele dinții, fața și să se pieptene, chiar dacă la început o va face cu ajutorul tău. Seara, stabilește din nou o rutină care să cuprindă un duș cald, apoi poveștile citite înainte de somn. În plus, include în această organizare și anumite sarcini, precum strângerea jucăriilor din cameră, aranjarea hainelor și selectarea celor murdare. De asemenea, pe parcursul zilei, încearcă să stabilești anumite perioade de timp pentru activități educative.

Citeste si:
Cristi Borcea își mai dorește copii! Care este părerea soției sale:...
Cristi Borcea își mai dorește...

Și, cel mai important, oferă-i iubire necondiționată și încearcă să nu-l învinovățești atunci când greșește, ci explică-i cum poate face mai bine data viitoare.


Despre autor:


Ultima actualizare: 17 Martie 2021 - 04 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.