Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a găsit dovezi până la acest moment, care să afirme faptul că, varianta virusului SARS-CoV-2 detectată pentru prima oară în Africa de Sud, ar provoca mai multe decese decât celelalte tulpini de coronavirus.

Maria Van Kerkhove, coordonatoarea departamentului din cadrul OMS însărcinat cu gestionarea pandemiei de COVID-19, a declarat joi într-o conferinţă de presă că nu există deocamdată dovezi care să arate o mortalitate mai mare în cazul tulpinii sud-africate, relatează agenția de presă spaniolă EFE.

Nici indici că acea tulpină virală ar provoca un număr mai mare de cazuri grave decât celelalte mutaţii nu există.

"A fost într-adevăr identificată o creştere a capacităţii de contagiere, similară celei remarcate la varianta din Marea Briranie", a admis Van Kerkhove.

Un alt aspect remarcat de OMS este acela că vaccinurile anti COVID-19 ale unor producători ca Johnson & Johnson sau Novavax au o eficacitate mai mare împotriva aceste variante, detectată, potrivit organizaţiei, în aproape 50 de ţări.

Citeste si:
COVID-19: 4.342 de cazuri noi și 101 de decese în ultimele 24 de ore
COVID-19: 4.342 de cazuri noi...

"Acest lucru este important, pentru că ceea ce vedem este că toate vaccinurile sunt mai eficiente la persoanele care prezintă un risc sever", a spus Kate O'Brien, Directoarea Departamentului de imunizare din cadrul OMS.

Experţii au subliniat că, în pofida diferenţelor dintre această variantă şi celelalte tulpini, Africa de Sud a demonstrat că pandemia poate fi controlată prin adoptarea unor măsuri de sănătate publică adecvate. AstraZeneca anunţă că face un alt vaccin pentru noua tulpină COVID din Africa de Sud. Serul va fi lansat pe piaţă la toamnă, au declarat pentru CNN cercetătorii universităţii Oxford.

Anunţul vine la scurt timp după publicarea unui studiu care arată că actualul vaccin oferă doar o protecţie limitată împotriva noii tulpini mult mai contagioase. Din acest motiv, Africa de Sud a suspendat imunizarea cadrelor medicale din prima linie cu vaccinul AstraZeneca. Cu doar o săptămână în urmă, Africa de Sud primise prima tranşă de un milion de doze care urma să fie administrată la mijlocul acestei luni, menționează antena3.ro.

Citeste si:
Varianta californiană a coronavirusului îngrijorează experții
SUA: Varianta posibil mai...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.