Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a găsit dovezi până la acest moment, care să afirme faptul că, varianta virusului SARS-CoV-2 detectată pentru prima oară în Africa de Sud, ar provoca mai multe decese decât celelalte tulpini de coronavirus.

Maria Van Kerkhove, coordonatoarea departamentului din cadrul OMS însărcinat cu gestionarea pandemiei de COVID-19, a declarat joi într-o conferinţă de presă că nu există deocamdată dovezi care să arate o mortalitate mai mare în cazul tulpinii sud-africate, relatează agenția de presă spaniolă EFE.

Nici indici că acea tulpină virală ar provoca un număr mai mare de cazuri grave decât celelalte mutaţii nu există.

"A fost într-adevăr identificată o creştere a capacităţii de contagiere, similară celei remarcate la varianta din Marea Briranie", a admis Van Kerkhove.

Un alt aspect remarcat de OMS este acela că vaccinurile anti COVID-19 ale unor producători ca Johnson & Johnson sau Novavax au o eficacitate mai mare împotriva aceste variante, detectată, potrivit organizaţiei, în aproape 50 de ţări.

"Acest lucru este important, pentru că ceea ce vedem este că toate vaccinurile sunt mai eficiente la persoanele care prezintă un risc sever", a spus Kate O'Brien, Directoarea Departamentului de imunizare din cadrul OMS.

Experţii au subliniat că, în pofida diferenţelor dintre această variantă şi celelalte tulpini, Africa de Sud a demonstrat că pandemia poate fi controlată prin adoptarea unor măsuri de sănătate publică adecvate. AstraZeneca anunţă că face un alt vaccin pentru noua tulpină COVID din Africa de Sud. Serul va fi lansat pe piaţă la toamnă, au declarat pentru CNN cercetătorii universităţii Oxford.

Anunţul vine la scurt timp după publicarea unui studiu care arată că actualul vaccin oferă doar o protecţie limitată împotriva noii tulpini mult mai contagioase. Din acest motiv, Africa de Sud a suspendat imunizarea cadrelor medicale din prima linie cu vaccinul AstraZeneca. Cu doar o săptămână în urmă, Africa de Sud primise prima tranşă de un milion de doze care urma să fie administrată la mijlocul acestei luni, menționează antena3.ro.

Citeste si:
Kraken, cea mai infecțioasă tulpină COVID-19, intră mai ușor în...
Kraken, cea mai infecțioasă...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Februarie 2021 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.