Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat patru „măsuri urgente” pentru a fi adoptate după incendiul de la Spitalul „Matei Balș” din Capitală, unde erau tratați pacienți bolnavi de COVID, în urma căruia au murit șase persoane.

„Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani. Mai ieri am avut infecții nosocomiale, azi vorbim despre incendii și pandemie. Nu se știe ce altă grozăvie va veni peste noi mâine”, a spus Voiculescu, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății.

Ministrul a menționeat că va detalia săptămâna viitoare cele patru măsuri urgente pe care le-a enumerat astăzi.

„Lucrăm deja cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate, Marți, vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la controalele din 2020”, a spus el.

„Nu știm încă nu exactitate cauza incendiului de la Matei Balș. Pandemia și tratamentul pacienților au pus o presiune suplimentară pe sistemul sanitar. Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ce o să se constate după anchetă”, a completat ministrul.

„A doua mare problemă: ruptura de informare dintre spitale, pacienți și respectiv aparținători. Personalul medical, fiind suprasolicitat, nu mai găsește resurse să comunice cu rudele pacienților. La incendiu, pacienții au fost greu de găsit de către rude. Lucrăm deja de câteva săptămâni la un serviciu de informare la fiecare spital, unde rudele să găsească informații și chiar să comunice cu pacienții”, a mai spus Vlad Voiculescu.

„Al treilea lucru: un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem bani europeni prin PNRR, avem bani din bugetul național. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru infrastructură. Ne referim la securitatea la incendii, la cutremure și la unul dintre marii criminali: infecțiile nosocomiale”, a mai spus ministrul Sănătății.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

„O ultimă măsură, cea legată de aglomerarea spitalelor. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil, să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. 85% din decese sunt la persoane peste 65 de ani, 91% din decese la persoane care aveau deja boli cronice. Am propus premierului și avem acceptul dânsului ca, în toată luna februarie, pentru toate locurile care vor fi scoase pentru programare în platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, persoanele cu handicap, respectiv cei care-i îngrijesc sau locuiesc cu aceștia”, a completat Vlad Voiculescu.

Ministrul a anunțat că pentru persoanele programate la vaccinare nu vor fi schimbări în acest sens, menționează digi24.ro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Ianuarie 2021 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.