Într-un an în care România ocupă locul 26 din cele 28 de state membre ale UE conform Indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI), marile companii de înaltă tehnologie prezente în țara noastră dau tonul digitalizării. Acest lucru survine pe fondul constatării că, în ceea ce privește serviciile publice digitale, în ultimii trei ani România s-a clasat pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Astfel, furnizorul de servicii și soluții software NTT DATA Romania asigură echipamente și servicii necesare consolidării aplicațiilor utilizate la nivel central pentru sistemul informatic integrat al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). „Este important ca firmele de IT din România să-şi ia în serios rolul de agent al digitalizării administraţiei şi economiei naţionale, este o oportunitate pentru acestea. Companiile româneşti de IT pot fi implicate cu încredere în programele de digitalizare a sistemelor de învățământ, sănătate şi în tot ceea ce înseamnă viaţa publică din România“, a precizat Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania.

7 din 10 români au folosit un serviciu digital

În contextul în care criza sanitară a accelerat adoptarea serviciilor digitale, iar conform unui raport McKinsey, în această perioadă, 7 din 10 români au folosit un serviciu digital, alți mari jucători de pe piață au furnizat tehnologie de vârf. Google România a rămas unul dintre trendsetterii digitalizării de la noi, prin implementarea unor programe în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri, Consiliul IMM-urilor și Camere de Comerț, precum și cu universități si alte instituții. „Grow Romania with Google este o continuare, extindere și adaptare a programelor Google derulate de România în cei zece ani de când a fost deschis biroul local. Cea mai amplă inițiativă întreprinsă este Atelierul Digital, începută în 2016, și prin care Google a pregătit peste 200.000 profesioniști și companii în domeniul competențelor digitale”, remarcă Dan Oros, Head of Marketing Google România.

Compania Microsoft România a continuat și în 2020 procesul global de sprijin pentru unități prestigioase de învățământ superior din România, printre care Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. „Pentru susținerea publică a lucrărilor de finalizare a studiilor, conducerea facultății a avut de ales între mai multe soluții, decizia fiind către soluția Microsoft Teams, care a permis înregistrarea sesiunilor direct în cloud, în tenantul facultății, pus la dispoziție în mod gratuit de Microsoft, asigurând astfel certificări de securitate suplimentare legate de colectarea și stocarea datelor cu caracter personal”, a precizat prof. dr. Teodora Roman, Decan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Citeste si:
Inchirierea cutiilor din plastic este un serviciu foarte util...
Inchirierea cutiilor din...

Alt trendsetter este Zitec, lider pe piaţa de IT & Digital Marketing din România, care a lansat luna trecută Ghidul Esențial de Digitalizare a Primăriilor, realizat de echipa Regista.ro. Datele colectate au indicat că gradul mediu de digitalizare a primăriilor din România era de 32,3%. „Administrația publică locală, precum și instituțiile publice regionale au nevoie de ajutor pentru depășirea acestei situații, atât prin soluții software moderne, cât și prin instruire privind noile tehnologii, cum ar fi semnătura electronică sau soluțiile cloud. Echipa Regista oferă consultanță gratuită privind digitalizarea instituțiilor publice interesate”, a declarat Alexandru Lăpușan, CEO și co-fondator Zitec.

Anul trecut, economia digitală a României a fost estimată la 16,6 miliarde de euro, dar ar putea ajunge la 53,8 miliarde de euro în 2025. În 2020, cu sprijinul marilor furnizori de servicii și soluții software, sectorul public a crescut cel mai mult în ceea ce privește adoptarea serviciilor digitale.

Citeste si:
IAB MIXX Awards, singurul festival internațional de digital din...
IAB MIXX Awards, singurul...

Despre autor:


Ultima actualizare: 17 Decembrie 2020 - 06 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.