Șoferii care pleacă astăzi la drum cu mașinile trebuie să aibă cauciucuri de iarnă, conform legii. Cei care nu le au riscă amenzi de până la 2.900 și pot rămâne fără certificat de înmatriculare.

Încă de la primele ore ale dimineții, șoferii au făcut cozi la punctele de vulcanizare. Manopera durează aproximativ 45 de minute, iar costul este cuprins între 60 și 150 de lei, în funcție de mărimea roților care trebuie schimbate.

„Legea cauciucurilor de iarnă" a intrat în vigoare în 2011, iar toţi cei care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei sunt obligaţi să aibă anvelope de iarnă. Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, polițiștii rutieri recomandă șoferilor să evite drumurile, chiar şi pe distanţe scurte, dacă nu au mașina echipată cu anvelope de iarnă.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.

Astfel, este sancţionată conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca aceasta să aibă anvelope de iarnă. Autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

În caz contrar, șoferii riscă sancțiuni de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 şi 2.900 de lei. Totodată, șoferilor li se va reţine certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, fiindu-le eliberată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Pe lângă anvelopele specifice sezonului rece, șoferii trebuie să aibă în mașin lanţuri antiderapante, lopata, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, iar sistemul de climatizare-dezaburire trebuie să fie funcţional, precizează digi24.ro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Noiembrie 2020 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.