Consiliul Naţional al Elevilor a anunţat vineri că, la inţiativa sa, a fost depusă recent o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale 1/2011 care vizează interzicerea colectării fondului clasei şi al şcolii.

„La iniţiativa Consiliului Naţional al Elevilor, a fost depusă o iniţiativă legislativă care interzice în mod explicit colectarea fondului clasei şi fondului şcolii în unităţile de învăţământ. Cei care fac acest lucru vor putea fi sancţionaţi cu până la 2.000 de lei. Consiliul Naţional al Elevilor a început lupta împotriva corupţiei şcolare, iar acesta e doar primul demers pe care îl vom realiza în acest scop", a declarat preşedintele CNE, Rareş Voicu, citat într-un comunicat de presă transmis vineri.

Potrivit proiectului, "în unităţile de învăţământ de stat şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale este interzisă pretinderea, oferirea sau strângerea de sume de bani destinare fondului şcolii sau fondului clasei de către elevi, conducerea şcolii, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic".

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Parlamentului adoptarea iniţiativei legislative în cel mai scurt timp, susţinând că fenomenul de colectare a fondului clasei şi şcolii reprezintă "o modalitate prin care este sprijinită corupţia în unităţile de învăţământ".

„Educaţia ar trebui să fie gratuită, conform art. 32, alin. (4) din Constituţia României, însă, din păcate, în cele mai multe dintre unităţile de învăţământ, formele de sprijin financiar din partea actorilor implicaţi în procesul educaţional reprezintă o normalitate. Astfel, fie că este vorba despre cumpărarea materialelor necesare desfăşurării orelor de curs, fie că vorbim despre renovarea sălii de clasă sau de sprijinul pentru plata serviciilor de pază, părinţii sunt cei care investesc sume considerabile de bani", susţin elevii potrivit Agerpres.

Citeste si:
Consiliul Național al Elevilor cer eliminarea concursului de...
Consiliul Național al...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Noiembrie 2020 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.