Liderul PSD, Marcel Ciolacu afirmă că majorarea alocațiilor este necesară în contextul realităţilor din învăţământul românesc în timp de pandemie.

Ciolacu a invocate date ale World Vision, conform cărora în România, în mediul rural, unul din cinci adolescenţi cu vârste între 15 şi 18 ani nu urmează cursuri liceale iar unul din trei tineri lucrează cu ziua. De asemenea, un copil din zece din mediul rural se duce la culcare flămând iar 40% dintre elevii de la ţară nu au acces la învăţământ online.

„Prezentul este destul de negru, iar viitorul este la fel de negru, neavând acces la învăţământ", a avertizat Marcel Ciolacu.

Ciolacu s-a declarat de acord cu organizarea unei şedinţe comune de plen Senat - Camera deputaţilor, în vederea eliminării pensiilor speciale pentru parlamentari dar a insistat pentru reluarea activităţii Senatului, pentru a da undă verde dublării alocaţiilor.

„Nu este şantaj, este negociere politică", a declarat liderul PSD.

Citeste si:
Dăncilă va lansa o carte-interviu despre perioada în care a fost...
Viorica Dăncilă își va lansa...

El a mai spus că va încerca să discute cu liderii de partide parlamentare pentru deblocarea Senatului şi convocarea unei şedinţe care s-ar putea desfăşura online, sâmbăta şi duminica.

PNL şi USR blochează, de o lună, activitatea Biroului Permanent al Senatului tocmai pentru a împiedica convocarea unei şedinţe de plen în care se fie respinsă reexaminarea cerută de preşedintele Iohannis la textul de lege care prevede dublarea alocaţiilor. Odată respinsă cererea de reexaminare, legea se întoarce la preşedinte, care ar fi obligat să o promulge.

Liberalii spun că guvernul nu are bani pentru a pune în aplicare o astfel de măsură însă liderul PSD susţine că, în urma eliminării pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi, resursele financiare respective ar putea susţine dublarea alocaţiilor

Pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor

Sunt 542 de foşti deputaţi beneficiari de pensii speciale, cea mai mică dintre aceste pensii fiind de aproximatv 2000 de lei brut, iar cea mai mare, de circa 12.000 lei brut. Efortul bugetar anual cu cele 542 de pensii se ridică la 33.227.364 lei.

Citeste si:
Polițiștii din Cluj au protestat împotriva deciziei de îngheţare a...
Polițiștii din Cluj au...

La Senat, sunt 227 de foşti membri ai acestei Camere parlamentare care încasau, la începutul anului, pensii speciale. Cea mai mică pensie se ridica la 2.883 lei, iar cea mai mare, la 12.167 lei, brut, pe lună.

Efortul bugetar anual al Senatului pentru susţinerea acestor pensii este 20.630.076 lei, precizează antena3.ro.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.