Liderul PSD, Marcel Ciolacu afirmă că majorarea alocațiilor este necesară în contextul realităţilor din învăţământul românesc în timp de pandemie.

Ciolacu a invocate date ale World Vision, conform cărora în România, în mediul rural, unul din cinci adolescenţi cu vârste între 15 şi 18 ani nu urmează cursuri liceale iar unul din trei tineri lucrează cu ziua. De asemenea, un copil din zece din mediul rural se duce la culcare flămând iar 40% dintre elevii de la ţară nu au acces la învăţământ online.

„Prezentul este destul de negru, iar viitorul este la fel de negru, neavând acces la învăţământ", a avertizat Marcel Ciolacu.

Ciolacu s-a declarat de acord cu organizarea unei şedinţe comune de plen Senat - Camera deputaţilor, în vederea eliminării pensiilor speciale pentru parlamentari dar a insistat pentru reluarea activităţii Senatului, pentru a da undă verde dublării alocaţiilor.

„Nu este şantaj, este negociere politică", a declarat liderul PSD.

El a mai spus că va încerca să discute cu liderii de partide parlamentare pentru deblocarea Senatului şi convocarea unei şedinţe care s-ar putea desfăşura online, sâmbăta şi duminica.

PNL şi USR blochează, de o lună, activitatea Biroului Permanent al Senatului tocmai pentru a împiedica convocarea unei şedinţe de plen în care se fie respinsă reexaminarea cerută de preşedintele Iohannis la textul de lege care prevede dublarea alocaţiilor. Odată respinsă cererea de reexaminare, legea se întoarce la preşedinte, care ar fi obligat să o promulge.

Liberalii spun că guvernul nu are bani pentru a pune în aplicare o astfel de măsură însă liderul PSD susţine că, în urma eliminării pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi, resursele financiare respective ar putea susţine dublarea alocaţiilor

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

Pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor

Sunt 542 de foşti deputaţi beneficiari de pensii speciale, cea mai mică dintre aceste pensii fiind de aproximatv 2000 de lei brut, iar cea mai mare, de circa 12.000 lei brut. Efortul bugetar anual cu cele 542 de pensii se ridică la 33.227.364 lei.

La Senat, sunt 227 de foşti membri ai acestei Camere parlamentare care încasau, la începutul anului, pensii speciale. Cea mai mică pensie se ridica la 2.883 lei, iar cea mai mare, la 12.167 lei, brut, pe lună.

Efortul bugetar anual al Senatului pentru susţinerea acestor pensii este 20.630.076 lei, precizează antena3.ro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Noiembrie 2020 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.