Poluarea aerului rămâne o cauză principală a deceselor premature în 41 de ţări europene în pofida progreselor înregistrate în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, afirmă un raport publicat luni de Agenţia Europeană de Mediu (AEM).

Se estimează că 417.000 de decese premature înregistrate în 2018 au fost legate de poluarea cu particule în cele 41 de ţări europene, între acestea numărându-se şi cele, pe atunci, 28 de state membre ale UE, a precizat AEM cu sediul la Copenhaga.

Poluarea cu particule este un amestec de particule minuscule şi picături de lichid formate din mai multe componente, inclusiv acizi, metale şi particule de praf şi sol.

Cu toate acestea, datorită calităţii mai bune a aerului, numărul deceselor premature a scăzut cu 60.000 din cauza poluării cu particule în 2018, comparativ cu 2009, afirmă raportul.

Ozonul de la nivelul solului şi dioxidul de azot au fost alte cauze principale ale deceselor premature, precizează sursa citată.

Poluanţii atmosferici pot provoca sau agrava problemele de respiraţie, bolile cardiovasculare şi cancerul şi conduc la scurtarea vieţii.

Transportul rutier, agricultura, producţia de energie, industria şi gospodăriile au fost principalele surse de poluare a aerului.

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a declarat că, începând cu anul 2000, emisiile de oxizi de azot din transporturi au scăzut semnificativ, la fel şi emisiile poluante din producţia de energie, în timp ce un progres mai redus s-a înregistrat în scăderea emisiilor din construcţii şi agricultură, informează Agerpres.


Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Noiembrie 2020 - 05 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.