În condițiile noii normalități, posibilitatea tinerilor cu studii universitare de a se familiariza cu mediul în care vor activa, ba chiar de a-și găsi un loc de muncă în domenii competitive, e facilitată de diverse programe derulate din această toamnă.

„PEX - Practicăm EXcelența”

Stagiile de practică pentru studenți din cadrul proiectului „PEX - Practicăm EXcelența” reprezintă unul dintre aceste programe care vizează creșterea ratei de participare a studenților la programe de învățare la locul de muncă din sectoare economice cu potențial competitiv. Aceste stagii de practică se derulează în cadrul unor parteneriate universități-angajatori nou dezvoltate, pentru a le facilita inserția pe piața muncii după ce au absolvit studii terțiare. Proiectul se desfășoară începând din această toamnă până în septembrie 2022, la sediile NTT DATA România din Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara. „Este extrem de important ca, într-un mediu mereu în schimbare, mai ales în contextul actual imprevizibil, companiile să susțină sistemul educațional. Viziunea și valorile noastre se concentrează asupra viitorului și a impactului pozitiv pe care o educație contemporană cu tendințele pieței îl poate oferi noilor generații. Prin acest program, oferim cadrul de conectare directă între mediul de business și generația tânără și ne propunem să cultivăm potențialul și talentul studenților pentru a-i îndrepta înspre sfera serviciilor IT”, precizează Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania.

„Practica de calitate pentru o carieră de succes”

Tot în această toamnă a fost demarat proiectul „Practica de calitate pentru o carieră de succes”, lansat de Universitatea de Vest din Timișoara. Proiectul angrenează 325 de studenți ai UVT, viitori absolvenți, cărora consolidarea serviciilor de practică le dezvoltă abilitățile și competențele practice solicitate de piața muncii. Implementarea proiectului se bazează pe constituirea și funcționarea unui sistem de parteneriate sustenabil cu angajatori din sectorul privat și public, reprezentativi pe piața muncii, precum și pe promovarea dezvoltării profesionale prin efectuarea stagiilor de practică și stagiatură.

Așa cum apreciază rectorul UVT, profesor universitar doctor Marilen Pirtea: „Centrul universitar timișorean se dezvoltă mai ales prin contribuția tinerelor generații de absolvenți, esențială pentru creșterea și diversificarea economiei locale. Este un exemplu de proiect realist, adaptat dinamicii economiei și lumii de azi, în care specificul ocupațiilor este în permanentă schimbare, iar meseriile viitorului tind să fie apreciate tot mai mult de către tinerii absolvenți”.

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

„PAVING” și „Hai la practică cu zâmbete!”

În același timp, grație proiectului „Practică Avansată pentru succesul în cariera INGinerească – PAVING”, vreme de un an, 400 de studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) vor beneficia de programe de învățare pentru facilitarea accesului pe piața muncii. Proiectul reprezintă o soluție viabilă care să reducă rata șomajului în rândul absolvenților învățământului tehnic clujean.

„Hai la practică cu zâmbete!” este un alt proiect ce vizează o creștere a numărului de studenţi care participă la programe de învățare la locul de muncă. Prin intermediul acestui program, absolvenților li se va facilita integrarea pe piața muncii în domeniile economice cu potențial competitiv. Până la sfârșitul acestui an, studenții şi masteranzii din facultăţi cu profil economic au oportunitatea de a face practică la Banca Transilvania timp de trei săptămâni, în șapte orașe – Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Oradea, Alba Iulia, Târgu Mureș şi Bacău.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Astfel de programe creează beneficii pe termen scurt, mediu și lung și au impact la nivel local, regional și național.


Despre autor:


Ultima actualizare: 15 Noiembrie 2020 - 03 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.