Cartierele timişorene vor fi modelate de muzicieni, în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Tribul Artistic, în care vor fi prezentate 10 concerte, evenimentele fiind dedicate sectorului independent local şi care vor transforma aceste spaţii în scene de concerte pentru muzică clasică, blues, fusion sau jazz.

Primul concert va fi susţinut de CLAR Band, sâmbătă seara, şi va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a proiectului.

Cei 30 de muzicieni locali selectaţi în urma unui apel participă la întâlniri online, unde se discută subiecte de interes pentru sectorul muzical local independent, sesiunile fiind coordonate de un expert în politici publice. Apelul a fost adresat artiştilor a căror activitatea a fost grav afectată de pandemie şi care îndeplinesc una din cele trei condiţii, respectiv nu sunt angajaţi, nu au obţinut îndemnizaţie sau ajutor social în ultima perioadă şi/sau nu au avut angajamente contractuale în ultima perioadă.

„Proiectul se adresează muzicienilor independenţi din zona noastră şi se preocupă cu punerea lor în valoare într-o perioadă în care sunt restricţii severe. Mulţi dintre ei sunt dependenţi de banii pe care i-ar putea câştiga din proiecte muzicale, dintre care o bună parte au fost suspendate sau amânate. Având în faţă o sumbră perspectivă, a indefinibilului, nimeni nu ştie când se va sfârşi această perioadă. De aceea, proiectele de genul acesta, care nu sunt multe şi care sunt curajoase, îşi propun oferirea de mijloace de exprimare şi nu numai avantaje financiare pentru muzicieni - pentru că fiecare artist va beneficia de un onorariu conform unui contract -, ci şi păstrarea legăturii cu un public chiar şi virtual", declară directorul artistic al proiectului, Johnny Bota.

Un alt aspect al acestui proiect, pe care Johnny Bota îl consideră important, este cel al muzicienilor care de obicei nu cântă împreună. În mare parte, cu excepţii, este vorba de muzicieni care se cunosc, dar nu pe scenă, nu au evoluat împreună şi care în acest moment sunt motivaţi să îşi pregătească proiecte. De aceea, "Scena din cartier" se doreşte a fi un exemplu de bună practică, ce poate fi preluat şi replicat de către alte entităţi, fie ele ONG-uri sau instituţii, indiferent de oraş.

Proiectul derulat de Tribul Artistic beneficiază de o finanţare de 14.950 euro, prin programul Active Citizens Fund Romania, finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Printre proiectele de referinţă ale asociaţiei se numără Romanian Chamber Orchestra (care reuneşte sub bagheta lui Cristian Măcelaru 21 de muzicieni români care fac performanţă atât în ţară cât şi în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii), Eufonia Festival (cel mai important festival de muzică clasică de cameră din vestul României), PAVILION (un proiect de educaţie muzicală dedicat tinerilor şi copiilor), Brassy Business (singurul festival adresat instrumentelor de alamă şi muzicii specifice acestora), informează Agerpres.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Noiembrie 2020 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.