Regiunea Mării Negre este afectată în special de poluarea cauzată de plastic şi microplastic, a declarat, marţi, Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la Conferinţa la Nivel Înalt a statelor membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN).

„Abordarea provocărilor emergente de mediu, una dintre priorităţile Preşedinţiei OCEMN din România, este cooperarea durabilă şi orientată spre rezultate în domeniul protecţiei mediului. Regiunea Mării Negre este afectată în special de poluarea cauzată de plastic şi microplastic. În acest context, măsurile de protecţie a mediului trebuie să aibă în vedere atenuarea ameninţărilor pe care le prezintă deşeurile marine din plastic pentru mediul şi viaţa umană din această regiune”, a spus Mircea Fechet.

El a precizat în acest context că instituţia pe care o conduce şi Comisia Europeană vor organiza pe 17 noiembrie workshop-ul regional al părţilor interesate pe tema „Oportunităţi economice ale unei economii circulare: combaterea poluării cu plastic şi micro-plastic în regiunea Mării Negre”.

Obiectivele atelierului sunt de a împărtăşi bunele practici de combatere a poluării cu materiale plastice şi micro-materiale plastice, precum şi de a discuta rolul politicilor integrate şi al cooperării internaţionale în contextul economiei circulare şi al gestionării materialelor plastice.

„Multiplele crize şi provocări cu care ne confruntăm astăzi creează un nou sentiment de urgenţă şi ne solicită o cooperare suplimentară, acţiuni coordonate şi coerente şi punerea în aplicare decisivă a angajamentelor. În ceea ce priveşte abordarea impacturilor devastatoare ale COVID-19, ar trebui să fim angajaţi ulterior pentru o redresare ecologică şi echitabilă prin integrarea preocupărilor de mediu în politicile de revenire economică, pentru a asigura o redresare durabilă şi societăţi rezistente. Opţiunile politice şi măsurile practice pentru a avansa punerea în aplicare - a Agendei 2030 şi a celor 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) - trebuie să fie susţinute în mod corespunzător prin mijloace adecvate, în special resurse financiare suficiente, transfer de tehnologie şi consolidarea capacităţilor”, a spus Fechet.

Citeste si:
STUDIU Poluarea aerului rămâne principala cauză a deceselor...
STUDIU Poluarea aerului...

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul aparatului de lucru al Guvernului României a organizat marţi Conferinţa la Nivel Înalt a statelor membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN).

Conferinţa are ca temă „Intensificarea colaborării regionale pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, sub egida Preşedinţiei-în-Exerciţiu a OCEMN.

Obiectivul evenimentului organizat în format videoconferinţă este crearea unei platforme unice de discuţii pentru schimbul de bune practici dintre coordonatorii guvernamentali implicaţi în procesul de implementare a Agendei 2030 din regiunea Mării Negre, precum şi alţi actori implicaţi direct sau indirect în implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, creând astfel sinergii valoroase, potrivit Agerpres.

Citeste si:
România solicită UE să se implice în conflictelor din zona Mării Negre
România solicită UE să se...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.