Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România solicită ca toate pieţele agroalimentare permanente din ţară să rămână deschise, iar măsurile de restricţionare a activităţilor să fie luate punctual, acolo unde se constată că administratorii nu respectă măsurile pentru prevenirea şi combaterea COVID - 19.

„Având în vedere prevederile art. 7 din Hotărârea CNSU nr. 52 din 05.11.2020 reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România solicită ca în Hotărârea de Guvern ce urmează a fi adoptată să fie revizuit acest articol întrucât considerăm că este important ca toate pieţele agroalimentare permanente din ţară să rămână deschise. De la începutul pandemiei administratorii de pieţe au avut ca prioritate respectarea şi adoptarea tuturor măsurilor dispuse pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiectiv principal protejarea producătorilor agricoli, a comercianţilor şi a cumpărătorilor. De altfel, ca urmare a adoptării acestor măsuri până în prezent nu s-a înregistrat niciun focar de COVID-19 în pieţele agroalimentare", se precizează într-un comunicat al Asociaţiei.

Reprezentanţii organizaţiei subliniază, în context, că nu este normal să se dispună închiderea pieţelor agroalimentare doar pentru că s-a considerat că administratorii Pieţei Obor din Bucureşti nu au urmărit respectarea măsurilor. Aceştia arată că, în situaţia în care pieţele agroalimentare se vor închide, producătorii agricoli nu vor avea unde să-şi vândă fructele şi legumele şi vor fi nevoiţi să le arunce.

„În pieţele agroalimentare îşi desfăşoară activitatea un număr mare de producători agricoli şi comercianţi, atât la mese cât şi în spaţiile comerciale din jurul sau din incinta pieţelor, activităţile comerciale desfăşurate constituind o verigă importantă în economia ţării. De asemenea, producătorii de pâine, de lactate, de carne şi produse din carne îşi desfăşoară activitatea doar în spaţii închise, astfel încât aceştia vor fi în imposibilitate să-şi valorifice marfa, iar populaţia nu ar avea de unde să se aprovizioneze cu produse proaspete şi sănătoase, produse în România. Atâta timp cât minimarket-urile cu aceleaşi suprafeţe sau mai mici rămân deschise considerăm că şi magazinele din incinta sau din jurul pieţelor ar trebui să rămână deschise, pentru că aici măsurile de prevenire pot fi adoptate, urmărite şi respectate mult mai uşor", subliniază sursa citată.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

În aceste condiţii, reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Pieţe pledează pentru restricţionarea activităţii acolo unde se constată că nu sunt respectate măsurile pentru prevenirea Covid-19. De asemenea, aceştia consideră că activitatea desfăşurată în pieţe şi târguri trebuie analizată în colaborare cu autorităţile publice locale.

Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România este o asociaţie care reuneşte 35 de entităţi membre (instituţii şi societăţi comerciale) din întreaga ţară. AAPR este cea care a introdus pentru prima dată plata cu cardul în pieţele din România şi este, din 2013, membru al Uniunii Mondiale a Pieţelor cu Amănuntul şi En-gros, asociaţie internaţională non-profit dedicată promovării schimbului internaţional de informaţii privind pieţele en-gros şi cu amănuntul, cu scopul de a îmbunătăţi construcţia lor, organizarea şi managementul, menționează Agerpres.

Citeste si:
Pet Network International, grupul care deține Animax și Maxi Pet,...
Pet Network International,...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Noiembrie 2020 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.