Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis vineri că doar puțin peste 43.000 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate s-au înregistrat pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

„Precizăm că românii din străinătate au avut la dispoziție peste 5 luni pentru a se preînregistra pe acest portal, perioada de înscriere începând la data de 1 aprilie 2020, până la data de 22 octombrie 2020. Menționăm că cei mai mulți cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate au optat pentru votul prin corespondență, respectiv 39.239, iar 3.939 au ales votul la secția de votare (43.178 în total – n. red.)”, a transmis AEP într-un comunicat.

Potrivit unor decizii ale Biroului electoral nr. 43, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, au depus liste de candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor în diaspora PNL, Alianţa USR PLUS, Pro România, PSD, PMP, UDMR, Partidul Ecologist Român şi Alianţa pentru Unirea Românilor.

Au fost admise şi două candidaturi independente: Ştefan Voloşeniuc – pentru Senat şi Radu Darius Constantin – pentru Camera Deputaţilor.

În total, 76 de candidaţi de la 8 formaţiuni politice, dar şi independenţi vor să reprezinte diaspora în viitorul Parlament.

Citeste si:
Românii din diaspora pot vota la parlamentare la orice secție....
Românii din diaspora pot vota...

Termenul limită de depunere a listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării a fost 7 octombrie. În străinătate, alegerile parlamentare se vor desfăşura în zilele de 5 şi 6 decembrie.

Pe primul loc pe buletinele de vot va fi ProRomânia, pe locurile 2 şi 3 fiind Partidul Mişcarea Populară şi, respectiv, Partidul Social Democrat, conform ordinii stabilite prin tragere la sorţi.

Potrivit procesului verbal încheiat cu această ocazie, pe locul 4 pe buletinul de vot pentru circumscripţia electorală 43 se află Alianţa USR PLUS, urmată de Uniunea Democrată Maghiară România – locul 5 şi Partidul Naţional Liberal – locul 6.

De asemenea, pe locurile 7 şi 8 se află partidele politice, altele decât cele parlamentare – Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor şi, respectiv, Partidul Ecologist Român. Locurile 9 – 24 sunt destinate organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, iar candidaţii independenţi Ştefan Voloşeniuc şi Constantin Darius Radu se află pe ultimele locuri, precizează g4media.ro

Citeste si:
Mesaj scandalos la adresa românilor, într-un magazin din Londra
Mesaj scandalos la adresa...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.