Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis vineri că doar puțin peste 43.000 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate s-au înregistrat pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

„Precizăm că românii din străinătate au avut la dispoziție peste 5 luni pentru a se preînregistra pe acest portal, perioada de înscriere începând la data de 1 aprilie 2020, până la data de 22 octombrie 2020. Menționăm că cei mai mulți cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate au optat pentru votul prin corespondență, respectiv 39.239, iar 3.939 au ales votul la secția de votare (43.178 în total – n. red.)”, a transmis AEP într-un comunicat.

Potrivit unor decizii ale Biroului electoral nr. 43, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, au depus liste de candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor în diaspora PNL, Alianţa USR PLUS, Pro România, PSD, PMP, UDMR, Partidul Ecologist Român şi Alianţa pentru Unirea Românilor.

Au fost admise şi două candidaturi independente: Ştefan Voloşeniuc – pentru Senat şi Radu Darius Constantin – pentru Camera Deputaţilor.

În total, 76 de candidaţi de la 8 formaţiuni politice, dar şi independenţi vor să reprezinte diaspora în viitorul Parlament.

Termenul limită de depunere a listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării a fost 7 octombrie. În străinătate, alegerile parlamentare se vor desfăşura în zilele de 5 şi 6 decembrie.

Pe primul loc pe buletinele de vot va fi ProRomânia, pe locurile 2 şi 3 fiind Partidul Mişcarea Populară şi, respectiv, Partidul Social Democrat, conform ordinii stabilite prin tragere la sorţi.

Citeste si:
Fulgy, despre români: „Necitiți, needucați, răi, asta-i România!”
Fulgy, despre români:...

Potrivit procesului verbal încheiat cu această ocazie, pe locul 4 pe buletinul de vot pentru circumscripţia electorală 43 se află Alianţa USR PLUS, urmată de Uniunea Democrată Maghiară România – locul 5 şi Partidul Naţional Liberal – locul 6.

De asemenea, pe locurile 7 şi 8 se află partidele politice, altele decât cele parlamentare – Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor şi, respectiv, Partidul Ecologist Român. Locurile 9 – 24 sunt destinate organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, iar candidaţii independenţi Ştefan Voloşeniuc şi Constantin Darius Radu se află pe ultimele locuri, precizează g4media.ro


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Octombrie 2020 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.