Parlamentul a adoptat un proiect de lege iniţiat de PSD prin care cadrele didactice din învățământul preuniversitar și universitar vor primi un stimulent în valoare de 2.000 de lei pentru că au predat în timpul pandemiei.

Peste 220.000 de cadre didactice şi aproximativ 70.000 de cadre auxiliare din educaţie ar urma să beneficieze de acest ajutor pe perioada stării de alertă, efortul bugetar fiind de peste o jumătate de miliard de lei, lunar. Stimulentul trebuie acordat deoarece aceste categorii de salariaţi sunt implicate direct în lupta cu pandemia, se precizează în nota de fundamentare a proiectului depus de doi deputaţi şi trei senatori PSD.

Legea prevede acordarea a 2.000 de lei lunar, pentru profesorii din învăţământul preuniversitar şi universitar, şi a 1.500 de lei lunar, pentru personalul nedidactic şi auxiliar. Sumele nu vor fi impozitate, se mai prevede în proiectul de lege.

„Profesorii sunt în prima linie şi merită aceşti bani. Este un ajutor similar celui primit de medici care au totuşi şi echipamente de protecţie. Profesorii au numai o mască. Trebuie precizat că aceste sume vor fi primite de cadrele didactice numai pentru orele în care acestea stau cu elevii faţă în faţă, nu şi atunci când se intră în scenariul roşu, cu ore în regim online”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, afirmă că acest stimulent de risc este practic o recunoaştere a pericolelor prin care trec profesorii în contextul epidemiei.

Măsura va stârni dispute între executiv şi legislativ, PNL acuzând PSD constant în ultima vreme de propunerea unor măsuri care poate falimenta România. Urmează ca președintele țării să decidă dacă va promulga această lege, precizează antena3.ro


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Octombrie 2020 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.