Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a anunțat vineri dimineață că își retrage semnătura de pe proiectul inițiat de un parlamentar PSD care limitează accesul la informațiile publice și dă posibilitatea autorităților să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu „rea-credință”.

Florin Roman susține că a luat această decizie după ce a „primit semnale de la oameni de bună-credință că în forma propusă de inițiator poate naște interpretări abuzive”.

Deputatul PNL a anunțat pe Facebook că a depus astăzi o solicitare în scris de retragere a semnăturii de pe proiectul de lege inițiat de deputatul PSD de Dolj Eliza Mădălina Peța Ștefănescu, care viza modificări în cazul Legii 544 privind liberul acces la informații de interes public.

„Am primit semnale de la oameni de bună credință, că în forma propusă de inițiator poate naște interpretări abuzive și din acest motiv nu am dorit să las nici un fel de interpretare. Nu doar că am retras, dar nici nu vom vota proiectul, din motivele expuse mai sus.

Ca fost jurnalist sunt un adept al liberului acces la informații de interes public. Cât despre partea politică, înțeleg că orice dezbatere în perioada campaniei electorale nu este posibilă, totul fiind țintit pe atacuri, fără legătură cu subiectul”, scrie Florin Roman.

Cinci parlamentari de la PSD și Florin Roman (PNL) au depus un proiect de lege la Senat prin care vor să modifice Legea 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public

Propunerile formulate reprezintă un regres uriaş în domeniul transparenţei în activitatea autorităţilor publice, ducând la îngreunarea obţinerii de informaţii de interes public.

Iniţiatorii proiectului susţin că definiţia dată de lege informaţiilor de interes public este prea largă, putând cuprinde practic orice informaţie despre activitatea instituţiilor publice. Astfel, cei cinci deputaţi propun ca instituţiile să poată refuza solicitările care necesită transmiterea unei documentaţii mai mari de 50 de pagini. Mai mult, orice costuri privind fotocopierea, scanarea sau alte operaţiuni necesare pentru oferirea răspunsului ar urma să fie suportate de solicitant. Preţul ar fi stabilit de conducătorul instituţiei, potrivit proiectului.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Dreptul de a oferi informaţiile este introdus în proiect şi în cazul în care instituţia apreciază că solicitarea este formulată cu rea-credinţă, aprecierea aparţinând instituţiei.

Iniţiatorii sunt Bontea Vlad - deputat PSD; Ilişanu Claudiu-Augustin - deputat PSD; Roman Florin-Claudiu - deputat PNL; Ştefănescu (Peţa) Eliza-Mădălina - deputat PSD; Vişan George-Gabriel - deputat PSD.

Textul proiectului poate fi citit AICI, iar expunerea de motive AICI!


Despre autor:


Ultima actualizare: 16 Octombrie 2020 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.