Mai mulţi reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi Declic participă, luni, la un flash mob în faţa Ministerului Educaţiei, susţinând că sute de mii de elevi nu au tablete, deşi autorităţile au promis în ultimele luni că le cumpără la timp pentru începerea noului an şcolar.

Ei au baloane sub formă de porcuşori şi pancarte cu mesaje: "N-ai tabletă, nu ai parte!", "Porcii zboară. Şcoala începe. Elevii tot nu au tablete!", "Dreptul la educaţie nu e o pomană!".

A avut loc şi o discuţie între reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), Declic şi ai Ministerului Educaţiei.

La ieşire, preşedintele CNE, Rareş Voicu, a declarat că sunt două analize cu privire la numărul necesar de tablete - una a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, conform căreia 230.000 de elevi nu au acces la internet, şi o alta făcută de Institutul Român de Evaluare şi Strategie, potrivit căreia această cifră se ridică la 900.000.

"Acum, Ministerul Educaţiei şi Cercetării spune că, de fapt, acea cifră de 900.000 nu e corectă şi că doar 230.000 de elevi nu au acces la internet, însă cred că adevărul e la mijloc", a spus Rareş Voicu.

El a subliniat că sute de mii de elevi sunt privaţi în continuare de accesul la educaţie.

"Ne-a fost spus din nou că ministerul face tot ce ţine de el pentru a livra aceste tablete, însă, de facto, în teritoriu nu ştim exact dacă au ajuns tabletele sau câte au ajuns. Iniţial, ştim cu toţii că era vorba de acele 250.000, ulterior am aflat că sunt 82.000 şi acum nu ştim dacă vor mai fi în următoarele două-trei săptămâni", a afirmat Rareş Voicu.

Olga Popescu, reprezentant al Declic, a declarat că elevii interesaţi vor veni pe rând în faţa Ministerului Educaţiei. "Nu avem voie să fim mai mult de şase persoane, vom face cu rândul efectiv până la ora 16,00", a spus Olga Popescu despre evenimentul care a început la ora 11:00. Ea a precizat că Declic e alături de Consiliul Naţional al Elevilor, pentru că aproape 25.000 de membri ai Declic au semnat petiţia lansată în martie pentru laptopuri destinate cursurilor online.

Citeste si:
Se modifică structura anului școlar 2024-2025
Se modifică structura anului...

Jean Badea, consilier al ministrului Educaţiei, a susţinut luni că instituţia nu are nicio vină că în prezent nu au ajuns la elevi aproape 250.000 de tablete.

"Ministerul Educaţiei nu are absolut nicio vină. Ministerul Educaţiei, din primul moment, a făcut toate demersurile care-i stăteau în atribuţii, şi anume a realizat, în martie, imediat după declanşarea pandemiei, evaluarea necesarului, ulterior a făcut demersuri către Guvern pentru a se aloca fondurile necesare, a sprijinit Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate în realizarea documentaţiei şi ori de câte ori au fost necesare clarificări din partea operatorilor care erau interesaţi, deci, practic Ministerul Educaţiei şi-a făcut treaba şi, mai mult decât atât, a fost proactiv în tot acest demers", a afirmat Jean Badea.

Citeste si:
Monica Anisie a câștigat președinția Organizației PNL Sector 2
Monica Anisie a câștigat...

El a menţionat că achiziţia centralizată s-a realizat de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate.

"Am primit asigurări în toată această perioadă că tabletele vor fi pe băncile elevilor, din nefericire, în ultima zi, atunci când era foarte târziu, am constatat că acest lucru nu se va întâmpla decât pentru o treime din ceea ce se ofertase, se solicitase, motiv pentru care Ministerul Educaţiei, prin Guvernul României, a alocat 175 de milioane de euro, astfel încât inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ în regim de urgenţă să poată remedia această problemă", a spus Jean Badea.

Întrebat de jurnalişti când vor avea toţi elevii tablete şi semnal la internet, el a răspuns că în cadrul videoconferinţelor cu inspectorii şcolari generali au fost explicate toate procedurile care trebuie îndeplinite pentru a se realiza achiziţii la nivel local.

Citeste si:
Tombolă cu premii pentru tinerii din Ialomița care se vaccinează
Tombolă cu premii pentru...

"Astăzi avem o nouă întâlnire pentru a monitoriza începutul anului şcolar cu inspectorii şcolari generali, videoconferinţă în care vom evalua şi stadiul achiziţiilor, în ce măsură acestea au demarat şi ce termene putem înainta, precum şi reluarea unei noi evaluări a necesarului de tablete din unităţile de învăţământ, a tabletelor de care ar fi nevoie pentru ca elevii să poată continua învăţarea", a declarat Jean Badea.

Potrivit acestuia, necesarul de circa 233.000 de tablete a fost raportat de inspectoratele şcolare în aprilie, menționează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Septembrie 2020 - 03 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.