Social 28 Iulie 2020 09:37

Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, membre fondatoare ale Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, au anunțat că unitatea sanitară construită în curtea Spitalului Elias este funcțională, dar vor putea fi tratate doar cazurile uşoare şi medii de COVID-19.

Oana Gheorghiu a explicat pe pagina personală de Facebook de ce spitalul ridicat de asociaţia pe care o conduce nu va putea trata pacienţi infectaţi care vor dezvolta forme severe de COVID-19.

„Am construit un SPITAL în doar 2 luni. Habar n-am dacă mai există, în frumoasa noastră țară, unul similar, construit într-un timp atât de scurt. Poate că da, dar tot e ceva extraordinar și asta datorită celor 250.000 de oameni și 650 de companii care au pus banii lor la bătaie.

E un spital adevărat, de 1200 mp, 38 de paturi, toate dotate cu instalații de oxigen și gaze medicale, astfel încât, la nevoie, să fie toate folosite pentru terapie intensivă.

E un spital dotat cu instalații de filtrare a aerului și presiune negativă, așa cum trebuie pentru tratarea pacienților cu COVID. E un spital pe care l-am dotat cu toate echipamentele necesare, mai puțin ventilatoare pentru ventilație mecanică invazivă și monitoare de funcții vitale, pe care ar trebui să le aducă statul român.

A fost împărțit în 3 zone: zona de suspecți (10 paturi), zona de cazuri medii și grave, dar care nu necesită intubare (14 paturi) și zona de pacienți critici (14 paturi).

Acum funcționează doar prima zonă. Veți întreba de ce? Au întrebat și jurnaliștii, iar răspunsurile pe care le citesc în articol, pe mine, una, m-au lăsat mască.

Ce știu eu (și am aflat cu greu), e că nu există de fapt ventilatoare, că deși au fost aduse, în prezența presei, unele din rezerva de stat, acelea sunt inadecvate unei secții ATI, fiind adaptate folosirii în timpul transportului pacienților cu ambulanța. Nu poți porni o secție ATI dacă nu ai ventilatoare, asta da, e clar.

Mai e o problema foarte serioasă, chiar gravă, cu lipsa personalului din ATI, nu doar în București, ci în toată țara. Și nimeni, se pare, că nu vorbește apăsat despre asta. Preferăm să vorbim despre bani și birocrație, motive cu care publicul s-a obișnuit și pe care le acceptă fără multe întrebări, decât să spunem adevărul.

Citeste si:
Care este starea de sănătate a Mioarei Roman, după externarea din...
Care este starea de sănătate...

Adevărul e că nu avem personal suficient și nu avem echipamente suficiente. Nu avem nici macar niște decizii ferme, curajoase, asumate privind prevenirea infectării în masă. Toate astea, puse la un loc, ne apropie de dezastru.

Purtați mască. Stați la distanță. Marea nu se mută, o găsiți acolo și la anul. Poate nu vă dați seama, dar suntem fiecare pe cont propriu.

Nu-mi imaginez ceva mai rău decât iadul de a ajunge zilele astea în terapie intensivă (dacă prinzi loc). Vei fi neputincios și singur, nu vei putea nici măcar să dai un telefon cuiva drag, fiindcă nu vei mai avea putere. Nu vrei asta, sunt sigură.

Nu, nu e nevoie de panică, e nevoie de pragmatism. Pragmatism înseamnă să te păzești chiar dacă nu crezi. Nu te costă nimic”, a explicat Gheorghiu.


Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Iulie 2020 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.