Social 17 Iulie 2020 10:30

Prima stradă smart din România a fost finalizată la Cluj-Napoca, a anunţat primarul oraşului, Emil Boc.

Primarul Clujului a anunţat finalizarea lucrărilor de amenajare a primei străzi smart din România, în urma unei investiţii de aproape 6 milioane de lei realizată din fonduri europene.

Acesta a postat pe contul său de Facebook imagini cu strada care dispune de locuri special amenajate pentru încărcarea automobilelor, bicicletelor sau trotinetelor electrice, prize USB pentru telefoane, Wi-Fi gratuit şi un sistem de iluminat inteligent.

„Prima stradă smart din România a fost realizată de Primăria Cluj-Napoca cu finanţare europeană şi dispune de toate facilităţile unui spaţiu public modern, , adaptat la realităţile tehnologice şi de mobilitate urbană actuale”, a scris Emil Boc.

Strada Molnar Piuariu din Cluj-Napoca are 551 de metri pătraţi suprafaţă verde, cu 48 noi arbori plantaţi şi sistem de irigare cu senzori şi un culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate.

De asemenea, au fost amenajate patru locuri pentru încărcarea automobilelor electrice şi 15 locuri de parcare pentru autovehicule, 30 de locuri pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice şi 22 locuri de parcare pentru biciclete.

Mai mult, strada are Wi-Fi gratuit şi prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

În zonă a fost montat un sistem de iluminat public inteligent, eficient din punct de vedere energetic și mobilier urban modern: bănci, scaune, mese, cadre de parcări pentru biciclete, sisteme de afișaj, cișmele;

„Pe lângă reorganizarea spațială - inclusiv prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal și spațiul carosabil - și dotările urbane menționate, au fost trecute în subteran elementele infrastructurii edilitare din zonă. Totodată, spațiul a fost adaptat pentru persoanele cu dizabilități și protecția acestora (pavaje cu marcaje tactile integrate).

Citeste si:
Metroul de la Cluj. Astăzi se semnează contractul pentru proiectare...
Metroul de la Cluj. Astăzi se...

Proiectul cuprinde tronsonul dintre străzile Fabricii de Zahăr și Dâmboviței, inclusiv intersecția cu strada Teleorman și a fost realizat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, respectiv bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Valoarea totală a investiției este de 5.900.627,28 lei (cu TVA).

Primăria Cluj-Napoca are în vedere realizarea de astfel de proiecte de regenerare urbană în toate cartierele orașului, în concordanță cu SIDU - Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană”, a mai scris Emil Boc.


Despre autor:


Ultima actualizare: 17 Iulie 2020 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.