Social 13 Iunie 2020 11:25

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, spune că nu a prezentat deocamdată scenariile posibile pe care le ia în calcul pentru creșterea bugetară.

Cîțu susține că așteaptă ca prima dată să apară execuția bugetară la șase luni, la finalul lunii iunie.

O decizie va fi luată după ce vom avea execuția bugetului la șase luni de zile, dar pentru această cheltuială permamentă trebuie să ne uităm la tot contextul”, a declarat Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor spune despre pensii, salarii, ajutoare sociale și alocații că reprezintă niște costuri permanente, iar Guvernul va face o „schimbare de paradigmă”.

În anii viitori trebuie să reducem deficitul. Nu putem sa mergem cu el la infinit. Ce spuneți sunt niște costuri permanente. Cam 80% din venituri (încasările la bugetul de stat) se duc la salarii, pensii, ajutorare sociale, alocații. Guvernul liberal va face o schimbare de paradigmă: creșterea sumei care se duce la investiții”, a mai spus Cîțu.

Ministrul mai spune și că majorarea pensiilor nu este decisă de el, ci de Executiv, iar creșterea punctului de pesnie cu doar 10%, va permite realizarea și a altor învestiții și a altor majorări.

Ca ministru al Finanțelor, am făcut un jurământ să prezint guvernului situația reală. În spațiul public s-a creat impresia că nu vrea Cîțu să majoreze pensiile cu mai mult de 10%. Este fals, în primul rând, nu eu decid cu cât cresc pensiile, ci Executivul, eu nu fac decât să atrag atenția că există riscuri, iar acel 10% este un scenariu care ne-ar permite să facem și investiții, și alte creșteri, să păstrăm echilibrul macroeconomic și este agreat și de finanțatorii noștri”, a mai declarat Florin Cîțu, potrivit antena3.ro.


Despre autor:


Ultima actualizare: 13 Iunie 2020 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.