Social 9 Iunie 2020 12:28

Asociația Culturală „Vasile Pârvan” din Bacău a publicat pe Facebook o serie de fotografii cu mai multe oseminte umane care au fost distruse și aruncate la gunoi în timpul unor lucrări de renovare a unei şcoli din satul Cornii de Sus din judeţ. Asociația a solicitat demararea unei anchete întrucât constructorii nu au anunțat descoperirea rămăşiţelor umane.

Potrivit legii, constructorii sunt obligați să anunţe imediat autorităţile şi să oprească lucrările ori de câte ori găsesc rămăşiţe umane.

„În urma unei sesizări cu privire la un material istoric de mare valoare, o echipă a Asociației s-a deplasat în satul Cornii de Sus ( Bacău). Aici s-a constatat faptul că în timpul renovării școlii din sat ( corpul B) au fost descoperite mai multe schelete umane. Constructorul, în loc să anunțe Direcția Județeană pentru Cultură Bacău ( sau specialiștii din cadrul Muzeului Judetean de Istorie Bacău) și să sisteze lucrările, a continuat, distrugând multe probe de mare importanță istorică. Multe oseminte pot fi văzute în stradă, împreună cu resturile de materiale.

S-au descoperit, de asemenea ( din sursele localnicilor), și două schelete, probabil părinte și copil. Osemintele, din spusele localnicilor, au fost reîngropate lângă școală”, notează reprezentanții asociației pe Facebook.

În urma sesizărilor făcute de localnici cu privire la materialul istoric de mare valoare, o echipă a asociaţiei s-a deplasat în satul Cornii de Sus din judeţul Bacău pentru analiza rămășițelor umane, aparent distruse în timpul săpăturilor.

„Din datele noastre, a reieșit faptul că acolo a fost o biserică ortodoxă, prima mențiune despre ea fiind din 1798, informațiile arătând că locașul a fost construit de "unguri" [români transilvăneni, n.n] și localnici. Demolarea bisericii s-a făcut în anul 1952 de către autoritățile comuniste, pe locul acesteia construindu-se un teren de sport și o școală.

Este regretabil faptul că autoritătile locale, dar si constructorul, nu au anuntat instituțiile abilitate, așa cum prevedea legea patrimoniului cultural.

În consecintă, Asociația a făcut mai multe sesizări către instituțiile de resort, urmând ca în zilele ce urmează situatia să fie anchetată!”, au mai spus reprezentanții asociației.

Citeste si:
Milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, distruse din greșeală...
Milioane de doze de vaccin...


Despre autor:


Ultima actualizare: 9 Iunie 2020 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.