Social 27 Mai 2020 10:50

În cadrul ședinței de Guvern care a avut loc miercuri dimineață, premierul Ludovic Orban a spus că trebuie sesizat Parchetul cu privire la neregulile de la lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva. Acesta adaugă faptul că în CNAIR s-au creat premisele pentru ca statul român să plătească despăgubiri constructorului.

Ministrul Transporturilor a fost întrebat în ședința de miercuri dimineață a Guvernului ce se întâmplă cu autostrada Lugoj-Deva.

„Astăzi, situația autostrăzii Lugoj-Deva se prezintă în felul următor: avem 66 de km de autostradă pe care se circulă fără restricții, avem 21 de km în lotul 3 unde se circulă cu restricții de viteză și de tonaj, avem 4 km din lotul 2 muzeu în aer liber - sunt finalizați în proporție de 75% dar nerecepționați, și avem 9 km din lotul - celebra secțiunea urșilor - nerealizați”, a menționat Lucian Bode.

„Începând de mâine, 28 mai 2020, CNAIR va ridica temporar restricțiile de tonaj pe tronsonul 3, cei 21 de km dintre Holdea și Ilia”, a mai adăugat ministrul.

De asemenea, acesta a adăugat că în noiembrie 2019 „am preluat 21 de kilometri de muzeu în aer liber, iar pe 24 decembrie am decis deschiderea traficului pe acest tronson, cu restricții de viteză și de tonaj, în urma finalizării intervențiilor la podul peste Mureș”.

„Între timp am finalizat și expertiza pentru drum, ridicăm restricțiile de tonaj pe tronsonul Lugoj - Deva, lotul 3, cei 21 de kilometri, începând de mâine. Plata se va face din suma reținută din garanția constructorului și ne dorim să circulăm pe autostradă cât mai rapid cu putință”, a mai spus Bode.

Întrebat despre tronsonul 2, ministrul a spus că a răspuns la 168 de solicitări în mai puțin de două luni de la reluarea procesului de achiziție: „Termenul pentru depunerea ofertelor este septembrie 2020, până la sfârșitul anului ne propunem să semnăm contractul. Proiectare, 12 luni. Execuție, 30 de luni. În condițiile în care nu vom avea contestații. Noi am declanșat procedura de contestație în anulare la hotărârea Curții de Arbitraj de la Paris, prin care statul român, în urmă cu câteva săptămâni, a fost obligat la plata unor despăgubiri și repunerea în contractul în 2013 cu antreprenorul”.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

„Și pentru măgăriile pe care le-au făcut ăștia pe lotul 3 nu plătește nimeni? Sper că ați făcut sesizare...”, a intervenit premierul Orban.

„Acolo a fost cu siguranță un aranjament între managementul Companiei și constructor ca să rezilieze contractul fără temei legal, tocmai casă creeze posibilitatea compaiei să câștige, pentru că acolo lucrurile sar în ochi. Lipsa de apărare, astea toate trebuie sancționate, trebuie trimis către Parchet... ce s-a întâmplat acolo e de Parchet. După cum arată lucrurile, vă spun clar că totul e cusut cu ață albă”, a mai declarat Ludovic Orban.


Despre autor:


Ultima actualizare: 27 Mai 2020 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.