Social 25 Mai 2020 16:45

Familia unui bărbat din Botoșani acuză că moartea sa nu a fost provocată de coronavirus, dar că un funcționar DSP a încercat să o facă astfel.

UPDATE 27.05: Cei de la Libertatea au intrat pe firul poveștii expuse de către femeia decedatului și au luat legătura cu aceasta, pentru a clarifica situația. Sunată de jurnaliști, femeia și-a schimbat declarația, afirmând că ea nu era acasă, ci fiica sa.

Fiica spune că i s-au oferit bani, dar schimbă o parte din datele relatate inițial. ”Or zis că sunt de la DSP și trebuie să semnăm niște acte ca să luăm bani și să stăm în carantină. Da, mi-a zis să semnăm ca să luăm bani și noi nu am vrut. Au spus că domnul Petruț o avut COVID, că trebuie să semnăm acte ca să luăm banii aceia și au spus că sunt de la DSP, atât. Nu erau polițiști, era doar un domn în mașină. Eu am vorbit numai cu doamna”, spune Andreea Doroftei, conform libertatea.ro.

Femeia spune că nu a primit acte și că a fost invitată în oraș pentru a semna. Între timp, directoarea DSP Botoșani spune că nu a comunicat cu familia decât telefonic: ”Este un fals. Singurele contacte cu familia au fost telefonice, conform metodologiei. Angajații DSP nu au avut contact direct cu această familie. Medicul epidemiolog a cerut ajutorul celor din Centrul Județean de Coordonare a Intervenției la nivel local – Poliție Locală, primarul comunei Vlădeni, pentru că familia nu voia să accepte izolarea.”

UPDATE 26.05: Conform celor de la stiri.botosani.ro, DSP a reacționat și a afirmat că situația prezentată de familia decedatului nu este posibilă, astfel că soția decedatului nu ar fi putut primi suma de 3.000 de lei contra semnării documentului: ”Singurele contacte oficiale cu familia care face acuzațiile au fost doar telefonice, conform metodologiei. Deoarece familia respectivă refuza colaborarea, medicul epidemiolog a decis să ceară sprijinul Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, care a luat legătura cu poliția locală, cu medicul de familie și cu primarul comunei Vlădeni. Angajații Direcției de Sănătate Publică nu au avut niciodată contact direct cu această familie și nu au oferit bani niciodată vreunui suspect sau confirmat Covid19.

Petruț Doroftei a murit în data de 12 mai 2020, după ce fusese diagnosticat cu coronavirus cu o zi înainte. Moartea sa a fost catalogată ca deces cauzat de Covid-19, însă familia bărbatului susține că realitatea ar fi alta.

Citeste si:
Preotul Mirea Vîrtejanu, sfaturi pentru Monica Odagiu, după ce a...
Preotul Mirea Vîrtejanu,...

Conform familiei, aceștia nu ar fi primit vreun buletin de analize care să ateste testarea pozitivă la coronavirus. Familia a primit doar două buletine de analize din datele de 3 și 4 mai, când testele făcute au fost negative.

Soția și copiii bărbatului decedat susțin că doi angajați ai Direcției de Sănătate Publică Botoșani i-ar fi vizitat, iar o funcționară le-a propus suma de 3.000 de lei dacă vor semna un document prin care admit că Petruț Doroftei a murit de coronavirus.

După toate astea, au venit un domn și o doamnă de la DSP, așa s-au recomandat, deși nu s-au legitimat, să știm nume și prenume. Era a doamnă în vârstă, ea a vorbit cu mine. Îmi oferea 30 de milioane să spun că soțul a murit de coronavirus. Mi-a spus să semnez nu știu ce foaie cum că soțul a murit de Covid, pentru 30 de milioane (n.r.: 3000 de lei), eu am refuzat, pentru că știu sigur că soțul meu nu avea nicio legătura cu asta. Dar cunosc un caz chiar din Poiana care a acceptat și a luat banii respectivi. Dar eu nu am vrut să accept”, susține Gabriela Doroftei, soția decedatului.

Citeste si:
Judecător mort în drum spre spital. Gabriel Apostol și-ar fi...
Judecător mort în drum spre...

Familia mai susține și că DSP a impus autoizolarea membrilor, ”după ce cazul a fost declarat Covid și că anterior nu a existat vreo legătură între pacient sau aparținători cu vreo persoană suspectă de infectare”, conform stiri.botosani.ro. Singura explicație pe care au primit-o membrii familiei cu privire la această decizie este faptul că ”există posibilitatea infectării cadavrului la morgă.”

Nu în ultimul rând, Spitalul Județean din Botoșani a emis familiei o chitanță de îmbălsămare a cadavrului, cu toate că este interzis acest procedeu pentru trupurile celor infectați cu coronavirus.


Despre autor:


Ultima actualizare: 25 Mai 2020 - 04 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.