Social 6 Mai 2020 10:55

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, după terminarea stării de urgență, de la 15 mai vi fi instituită starea de alertă. Ce înseamnă și ce drepturi și libertăți pot fi limitate legal?

Starea de alertă poate fi instituită în cazul iminenței apariției sau a declanșării unei situații de urgență. Epidemia intră în sfera de aplicare a stării de alertă, ca situație de urgență.

Starea de alertă se declară potrivit OUG nr. 21/2004 și se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență.

Respectarea drepturilor și libertăților fundamentale - garantată de starea de alertă

Există mai multe principii care stau la baza unei astfel de măsuri, iar unul dintre ele este respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Inițial, în OUG nr. 21/2004, prevedea că, pe durata stării de alertă, se pot dispune măsuri care privesc limitarea sau restrângerea unor drepturi și libertăți cetățenești, însă această reglementare a fost eliminată ulterior.

Asta înseamnă că autoritățile nu pot dispune măsuri care să vizeze eventuale restrângeri ale drepturilor și libertăților cetățenilor.

Așadar, odată instituită starea de alertă, limitările sau restrângerile drepturilor fundamentale ar putea fi impuse doar prin adoptarea unui act normativ de tipul unei legi organice.

După terminarea stării de urgență, măsurile dispuse în această perioadă (de pe 16 martie, până pe 14 mai, inclusiv) își vor înceta și ele aplicabilitatea.


Despre autor:


Ultima actualizare: 6 Mai 2020 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.