Președintele Klaus Iohannis a ținut marți seară o conferință de presă la Palatul Cotroceni în cadrul căreia a explicat ce restricții se vor menține după 15 mai.

Acesta a avertizat că România nu a depășit încă vârful pandemiei, iar pericolul nu a trecut. Așadar, revenirea la normalitate se va face treptat, iar dacă o măsură de relaxare crește dintr-o dată numărul bolnavilor de COVID-19, atunci se vor pune din nou restricții pe acea măsură.

Președintele a mai explicat că anumite restricții vor rămâne în continuare în vigoare. De exemplu, nu sunt permise întâlnirile între mai mult de trei persoane, nu vom putea merge la restaurant, iar ieșirile din localitate se vor face doar pentru motive bine întemeiate. De asemenea, este foarte probabil ca marile festivaluri să nu se mai țină anul acesta, iar competițiile sportive, dacă au loc, se vor ține fără spectatori.

Principalele declarații ale Președintelui

Iată că trecut o lună și jumătate de când am instituit stare de urgență, este mai mult de o lună și jumătate de când, din păcate, trăim cu această epidemie. După o luna și jumate deja putem să tragem destul de multe concluzii.

Aș remarca că în această epidemie autoritățile, împreună cu medicii și românii, au obținut până acum rezultate notabile. Românii au dovedit că au simț civic. Societatea românească a dovedit maturitate.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Se discuta foarte multe despre măsurile de relaxare, vom ajunge și acolo. După 15 mai anumite restricții vor fi reduse, va trebui să fim foarte atenți. Nu am atins maximul în România și o relaxare prematură poate să distrugă toate rezultatele bune pe care le-am obținut până acum.

Am pregătit și un grafic pe care îl puteți urmări.

Este un grafic care ne permite comparații directe între statele care ne interesează, arată numărul de bolnavi dintr-un milion de locuitori. Se observă că am ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. Sus, regretabil, Spania, cu aproape 5.000 de spanioli dintr-un milon de locuitori sunt coronapozitivi. În italia avem sub 3000. Avem date foarte apropiate de Italia și în SUA.

Citeste si:
Bilanț COVID-19, 28 noiembrie 2021. S-au înregistrat 1.377 de...
Bilanț COVID-19, 28 noiembrie...

Dacă ne uităm cu mare atenție găsim și datele din România, care sunt cele mai de jos. În România avem aproximativ 600 de bolnavi dintr-un milion de români.

De asta am spus că autoritățile, medicii și românii au până acum rezultate foarte bune. N-ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate, obținute greu?

Sunt foarte conștieent că medicilor le-a fost extrem de greu, dar împreună am obținut aceste rezultate și, repet, pericolul nu a trecut și este nevoie de maximă atenție.

După 15 mai nu înseamnă că revenim la viața normală pe care am avut-o înainte de epidemie. Deci, 15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experții ne spun că nu știm când vom reveni la o viață normală.

Citeste si:
Austria a introdus noi restricții pentru persoanele nevaccinate
Austria a introdus noi...

Rămân restricții în continuare, nu vom putea să ne întâlnim decât maxim câte trei, nu vom putea ieși la restaurant, nu vom putea să ieșim din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios.

Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane într-un loc, competițiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori.

Măsurile pe care le vom lua de reducere a resticțiilor vor fi graduale. De la 1 iunie încă ceva, dacă totul merge bine, din 15 iunie încă ceva.

Dacă o măsură de relaxare crește dintr-o dată numărul de bolnavi, această măsură intră înapoi.

Este nevoie de o abordare responsabilă. În timpul stării de urgență majoritatea măsurilor au fost coercitive, ușor-ușor autoritățile trebuie se se retragă și oamenii simpli să preia responsabilitatea. Vom avea obligativitatea să purtăm măști, când suntem în spațiile închise, când călătorim cu metroul.

Guvernanții au acționat corect, acum urmeză să dăm și noi exemplu, noi, simpli cetățeni.

Atunci când a început epidemia, rezervele României au fost goale. N-au existat rezerve de măști, de biocide, au existat foarte puține medicamente. Toate cestea au trebuit procurate într-un timp record. S-au folosit nu doar banii puțini, s-au folosit cu mare succes și banii europeni și se folosesc în continuare. România are acum acces la un miliard și jumtate de euro care vor fi folosiți pentru dispozitive medicale, medicamente și sporuri pentru medici.


Despre autor:


Ultima actualizare: 29 Aprilie 2020 - 08 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.