Pe fondul stării de urgență, mai multe site-uri au fost închise de autorități pentru propagarea de fake news, iar Avocatul Poporului cere acum lămuriri.

Odată cu instituirea stării de urgență, au apărut și primele site-uri închise de autorități în urma distribuirii de știri false.

Ministerul Afacerilor Interne, la propunerea Grupului de Comunicare Strategică, a trimis notificări pentru blocarea unor site-uri către ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații).

Conform Avocatului Poporului, decretul cu privire la instituirea stării de urgență, dar nici cel legat de prelungirea acestuia nu menționează restrângerea dreptului la liberă exprimare.

Astfel, având în vedere că Avocatul Poporului este garantul constituțional al drepturilor și libertăților cetățenilor, instituție cere câteva clarificări cu privire la aceste acțiuni de blcoare a site-urilor.


  • Care este procedura de sesizare şi cea prin care monitorizaţi apariţia ştirilor false în contextul actualei crize cauzate de epidemia de SARS-CoV-2? Vă rugăm să ne indicați cadrul legal aplicabil, care detaliază aceste situații și care permite asemenea interpretări;

  • Din ce perspectivă sunt analizate știrile în legătură cu care există suspiciuni în ceea ce privește autenticitatea, credibilitatea surselor, dar și a celor fără fundament științific?

  • Cum se realizează analiza, în raport de conținutul informațiilor, autenticitatea și exactitatea acestora, credibilitatea site-urilor care găzduiesc informația, credibilitatea surselor, dar și scopul urmărit prin publicarea respectivelor informații?

  • Există la nivelul Grupului intenția identificării și dezvoltării altor modalități de avertizare a populației cu privire la știrile false? Există un plan în acest sens?


Avocatul Poporului subliniază că nevoia acestor clarificări apare și pe fondul îngrijorărilor lansate de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, vizavi de instituirea stării de urgență și riscurile asupra libertății de exprimare: ”Aceste prevederi ale decretului de urgență reprezintă un risc la adresa muncii fără restricții a jurnaliștilor, o auto cenzură pentru actorii media care încearcă să informeze publicul și poate fi chiar contraproductivă”... „dacă autoritățile pun în dificultate fluxul de informații difuzat de instituțiile media și de jurnaliștii independenți, nu fac decât să favorizeze o mai largă vizibilitate a dezinformărilor.””

Avocatul Poporului concluzionează că cenzurarea opiniilor, gândurilor sau a credințelor poate duce la o ingerență gravă asupra drepturilor și libertăților fundamentale. se arată în comunicat.


Despre autor:


Ultima actualizare: 27 Aprilie 2020 - 05 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.