Social23 Aprilie 202010:15de George Stanciu

Lectura de 3 minute

Avocatul Poporului trage un semnal de alarmă și avertizează că polițiștii îi amendează pe români în mod abuziv în această perioadă.

Renate Weber, Avocatul Poporului, lansează o solicitare către MAI și Poliția Română, pentru a asigura aplicarea unitară a normelor de sancționare cuprinse în ordonanțele militare.

”Din sesizările apărute în mass-media și pe paginile de socializare, dar și din sutele de petiții și sesizări primite la Avocatul Poporului, rezultă că sunt nenumărate cazuri de aplicare diferită, posibil nelegală și/sau netemeinică a prevederilor incriminatorii și sancționatorii din actele normative adoptate ulterior decretării stării de urgență”, transmite Avocatul Poporului într-un comunicate oficial.

Avocatul Poporului subliniază că a făcut o solicitare către ministrul de Interne încă de la începutul lunii aprilie, când au apărut plângeri ale cetățenilor cu privire la sancțiunile date de către autorități: ”Considerând că situația aceasta este generată inclusiv de interpretarea și aplicarea neunitară a acestor dispoziții și considerând că o acțiune preventivă, de instruire a persoanelor răspunzătoare cu aplicarea acestor norme de drept este de dorit, a solicitat pe data de 1 aprilie 2020 domnului Ion Marcel Vela, ministrul afacerilor interne, să dispună măsurile necesare pentru asigurarea interpretării și aplicării unitare a normelor incriminatorii și sancționatorii edictate de ordonanțele militare emise.”

Constatând că acestei solicitări nu i s-a dat niciun răspuns, iar între timp numărul sancțiunilor s-a înmulțit considerabil, ca și numărul plângerilor privind aplicarea acestora, la data de 22 aprilie 2020, Avocatul Poporului s-a adresat în același context inspectorului general al Poliției Române, pentru a i se comunica dacă, urmare adresei cu nr. 5976 din 1 aprilie 2020 și a competențelor pe care Inspectoratul General al Poliției Române le are în domeniul instruirii și pregătirii cadrelor, a fost întocmit un document cu valoare de îndrumare pentru cadrele de poliție în ceea ce privește aplicarea unitară, previzibilă și graduală a dispozițiilor sancționatorii din actele normative emise ulterior decretării stării de urgență”, se mai arată în comunicatul transmis de instituție.

Citeste si:
Orban: „S-au micșorat amenzile, dar vom aplica amenzile”
Orban: „S-au micșorat...

În încheiere, Avocatul Poporului subliniază că ”demersul are în vedere în egală măsură protejarea drepturilor destinatarilor normelor avute în vedere, cât și activitatea instanțelor, care s-ar putea confrunta cu un număr semnificativ de contestații având ca obiect sancțiunile aplicate.”

Ludovic Orban: Polițiștii sunt instruiți să nu dea amenzi la kilogram

Premierul Ludovic Orban a declarat că polițiștii nu au un plan de amenzi, așa cum se vehiculează în spațiul public, și nici nu dau „amenzi la kilogram”. Orban susține că a cerut să nu se dea amendă din prima, ci întâi să existe un avertisment.

Orban a cerut, pe de altă parte, ca oamenii să înțeleagă că poliția, jandarmeria și forțele MApN iau toate măsurile pentru a se asigura că regulile sunt respectate.

Polițiștii se plâng că au normă de amenzi

Valer Kovacs a acordat un interviu în care a discutat despre mai multe probleme din sistem.

Citeste si:
Sfidare pe față. Șefă din poliție filmată la un grătar cu colegii
Sfidare pe față. Șefă din...

Acesta spune că nu polițiștii sunt într-o competiție pentru a da mai multe amenzi, ci șefii. Cine are mai multe amenzi pe structură, conform lui Kovacs, primește salarii de merit și poate fi avansat mai devreme.

Valer Kovacs subliniază că șefii nu doar că încurajează polițiștii să dea amenzi, ci pun presiune pe aceștia. Întrebat despre cum fac șefii asta, polițistul dă un exemplu: ”Haideți că se poate, uitați la alte structuri, uitați la ăia câte amenzi au. La noi de ce nu se poate?”

Polițistul spune că se practică același principiu de acum 10-15 ani, prin care trebuie să vii măcar cu o sancțiune din teren.

Acesta a oferit și dovezi cu privire la afirmațiile susținute.

Citeste si:
Scandal cu termometru la Vaslui: ”Nu vă apropiați, nu accept așa ceva”
VIDEO Scandal cu termometru...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.